Çalışanlara müjde! Almanya'da dev proje yürürlüğe girdi

Çalışanlara müjde! Almanya'da dev proje yürürlüğe girdi
Almanya'da Şubat ayı itibariyle dev pilot proje yürürlüğe giriyor. Artık bazı şirketler çalışanlarına haftada sadece 4 gün çalışma imkanı sunuyor.

Almanya'da haftada 4 günlük çalışma saati uzun süredir tartışılan konulardan biriydi. Örneğin Baden-Württemberg'de Mengen kasabası geçen yazdan beri idari personeline bu modeli sunuyor.

Şubat ayı ile birlikte Almanya genelinde dört günlük hafta modelinin test edileceği ve bilimsel olarak analiz edileceği bir pilot proje başlatılıyor. Şimdilik Almanya genelinde kırk beş şirket katılıyor. Bu şirketler sanayi, perakende, eğlence, enerji tedariki ve bilişim sektörlerinden geliyor ve son birkaç haftadır proje için yoğun bir şekilde hazırlanıyorlar. Katılımcı şirketlerin yaklaşık yarım düzinesi Baden-Württemberg'den geliyor.

TEST AŞAMASI ALTI AY SÜRECEK

Şirketlerin çoğunluğu 49'dan az çalışanı olan küçük işletmeler. Ancak mikro işletmeler, orta ölçekli şirketler ve 250 veya daha fazla çalışanı olan büyük şirketler de katılıyor. Haftada 4 gün çalışma Pazartesi'den Perşembe'ye ya da Salı'dan Cuma'ya olmak üzere iki grupta altı ay boyunca denenecek ve tam ücret ödenecek.

Haftalık çalışma saatleri azaltılacak. Şirketler bunun ne kadar olacağına kendileri karar verebilecek. Araştırmaya bilimsel destek sağlayan Münster Üniversitesi'ne göre, çalışma saatleri yüzde 10 ila 20 oranında azaltılacak. Bu da bazı şirketlerde günlük çalışma saatlerinin değişmeyeceği, bazılarında ise çalışma gününün biraz daha uzayarak dokuz saate çıkacağı anlamına geliyor.

Şirketlerden bazıları dört günlük haftayı yılın başından beri deniyor, çoğunluğu Şubat ayında başlayacak ve bazılarının hazırlıklarını derinleştirmek için biraz daha zamana ihtiyacı var.

SAĞLIK İÇİN FIRSAT

Mannheim merkezli şirket, uygulamayı sağlık için fırsat görüyor. Proje, çağrıyı başlatan ve katılımcı şirketlerle ilgilenen Berlin merkezli bir danışmanlık firması tarafından destekleniyor. Ajansa göre çoğu şirket, çalışan bağlılığını ve işveren cazibesini güçlendirmek istediği için pilot projede yer alıyor.

Mannheim'dan bir lojistik hizmet sağlayıcısı buna bir örnek. Şirket uzun yıllardır taşınmak isteyen şirketlere danışmanlık yapıyor, ofisler tasarlıyor ve taşınmaları organize ediyor. Genel Müdür Martin Kübel pilot projeye katılma konusunda Hessischer Rundfunk'a şunları söyledi: "Bunun bir kuruluş olarak bizim için büyük bir çaba anlamına geleceğinin farkındayız. Ancak bunun da ötesinde, gerçekten daha fazla boş zaman yaratma ve sağlığımızı geliştirme şansımız var." Kübel özellikle işyerinde artan ruhsal hastalıklara atıfta bulunuyor.

İŞVERENLER ARASINDA TARTIŞMALI

Almanya'da çalışma saatlerinin azaltılmasına yönelik modeller özellikle işverenler arasında tartışmalı. Şirketler, kalifiye işgücü sıkıntısı nedeniyle çalışma saatlerinin eksikliğini telafi edecek yeni personel bulamadıklarını savunuyor. İşverenlere yakın Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) Direktörü Michael Hüther, İsviçre modeline dayalı daha uzun çalışma saatleri çağrısında bile bulundu.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden (DIW) meslektaşı Marcel Fratzscher, araştırmalardaki şirketlerin çoğunlukla çalışma saatlerini değiştirmenin daha kolay olduğu hizmet sektöründen geldiğine dikkat çekiyor. Fratzscher, "Sonuçları tüm sektörlere, şirketlere ve ülkelere aktarmak ciddi olmayacaktır" diyor. Bununla birlikte, "siyaset ve iş dünyası daha fazla esnekliğe ve yeni çalışma hayatı modellerine açılmalı" tavsiyesinde bulunuyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash