Çalışanlar huzursuz, zarar büyük: Daimler’de zor zamanlar

Çalışanlar huzursuz, zarar büyük: Daimler’de zor zamanlar

Koronavirüs, dünya otomotiv devlerinden Daimler ve uzantılarını da vurdu. Yönetimin, yeni tasarruf önlemleri alacağı yolundaki söylentiler çalışanları endişelendiriyor. Sendikacılar tedirgin. Çin pazarı ise umut veriyor.

Koronavirüs nedeniyle “felaket” bir ikinci üç ay geçiren dünya otomotiv devlerinden Daimler, yaz sonrasında işlerin açılacağına inanıyor. Ancak yönetim katından çalışanlara sızan “tasarruf” söylentileri, fabrikalara olumsuz yansıyor. Daimler Yönetim Kurulu Başkanı Ole Källenius’un bu konudaki belirsizliği gidermeyen açıklamaları çalışanları tedirgin ediyor. 

Koronavirüs Daimler’de büyük zarara yol açtı. Şirket yönetiminin de bu nedenle çok daha derin tasarruf önlemleri almaya kararlı olduğu ileri sürüldü. Daimler’in sadece bu yılın ikinci çeyreğinde 2 milyar avro tutarında bir zarara uğradığı saptandı. Dünya ölçeğinde fabrikaların sustuğu, otomobil pazarlarının kapandığı günlerde, birçok yan sektör de kepenkleri indirdi. Bu nedenle hem üretim hem de tüketim geriledi. 

CİRODA ÜÇTE BİRLİK GERİLEME

Daimler’in koronavirüs nedeniyle cirosunun üçte birini yitirdiği sanılıyor. “Önümüzde bizden çok şey talep eden aylar ve yıllar var” diyen Ole Källenius, yeni bir toplantıda Daimler’in personel dahil her alanda çok daha fazla tasarrufa gitmesi gerektiğini söyledi. Ancak Daimler’in “1 numara”sı, yine ayrıntı vermedi. 

Daimler'in Yönetim Kurulu Personel Sorumlusu Wilfried Porth, iki hafta önce, şirketin 300 bin çalışanından 15 binin çok üzerinde bir kesimine çıkış verilmesi gerektiğini bildirmişti. Bu rakam, bazı kaynaklarda 20-30 bin olarak yer aldı. Daimler yönetiminin gerek bu konularda gerekse fabrikalarda düşürülecek üretim kapasitesine dair sessiz kaldığı gözlendi. 

Ole Källenius, geçen yıl güz aylarındaki bir toplantıda, 2022 yılı sonuna kadar personel giderlerinde 1,4 milyar avro tutarında bir tasarruf sağlanacağını bildirmişti. Çıkanların yerine işçi alınmayarak ve erken emeklilik ile tazminat uzlaşmaları yaparak bu sonuca ulaşmak istediklerini belirten Källenius, 23 Temmuz’daki toplantıda söz konusu kararı kesinlikle uygulayacaklarının altını çizdi. Bunda koronavirüs nedeniyle tüm talep ve büyüme rakamlarının aşağıya çekilmesinin önemli rolü olduğu ileri sürülüyor. 

ÇİN PAZARI OLUMLU

İkinci çeyrekte 541 bin 800 otomobil, minibüs, kamyon ve otobüs satmayı başaran Daimler'in bu rakamlarla genel düzeyin çok altında kaldığına dikkat çekildi. Bunun Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarındaki daralmadan kaynaklandığı belirtildi. İki pazardaki yeni gelişmeler umut verirken, özellikle Çin pazarında Mercedes-Benz otomobillerinin geçen yılki düzeye ulaşması, Uzak Doğu pazarının önemini bir kez dapha vurgulamış sayıldı.  

Sektör değerlendirmelerinde, Källenius ve ekibinin lüks otomobiller kesimine yönelik üretime ağırlık vereceği, bu arada dijitalleşme ve elektrikli otolar alanında yeni atılımlar yapılabileceği belirtiliyor. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Marijan Murat/dpa

HABERE YORUM KAT