Büyükelçiler geri adım attı!

Büyükelçiler geri adım attı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından tartışmaların odağındaki büyükelçiliklerden açıklama geldi.

10 Büyükelçi tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi istenmeyen adam ilan etme talimatı verdiğini söylemesinin ardından büyükelçilerden açıklama geldi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı.

Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" paylaşımını yaptı.

Bazı ülkelerin büyükelçilerinin ABD'nin açıklamasını paylaşması dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

İŞTE O MADDE

ABD Büyükelçiliğinin açıklamasında belirttiği Viyana Sözleşmesinin 41. Maddesi konsolosluk memurlarının dokunulmazlığını düzenliyor.

Madde 41 şöyle:

"1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."

HABERE YORUM KAT