Büyük yıkım mı kapıda? Alman otomobil sektöründe tasarruf planları korkutuyor

Büyük yıkım mı kapıda? Alman otomobil sektöründe tasarruf planları korkutuyor

Korona, zaten sorunlu Alman otomobil endüstrisini canevinden vurdu. Özellikle yan sanayide faaliyet gösteren görece küçük şirketlerdeki yapısal dönüşüm, çalışan sayısında büyük gerilemelere yol açacak. Berlin, şaşkın.

İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Alman sanayi mucizesini yaratan kilit sektör otomobilden art arda yıkım haberleri geliyor. Yaklaşık 800 bin kişinin çalıştığı sektörden, doğrudan veya dolaylı 2 milyona yakın insanın ekmek yediği, buraya yerleşen krizin bütün bir Alman ekonomisini sarsacak boyutlar alabileceği belirtiliyor. Bunun da tüm AB ekonomisini olumsuz etkileyeceği ileri sürülüyor.

Yanmalı motorlar teknolojisinden alternatif işletme ve ağ teknolojisine geçiş nedeniyle ağır sorunlar yaşayan Alman otomobil sektörünün, koronavirüs koşullarında hızla ağırlaşan bir pazarlama ve talep sorunu içinde debelendiği artık açıkça ifade ediliyor. 

Korona ile birlikte büyük bir talep düşüşü yaşayan sektörde küçük talep oynamalarına bile büyük anlamlar yüklenebiliyor. Nitekim Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’nden (KBA) yapılan açıklamada, geçen ay ülkede trafiğe kaydedilen yeni otomobil sayısının, eylül 2019’a göre yüzde 8,4 artarak 265 bin 227 olduğu belirtildi. Bunun, Covid-19 salgını sonrası ilk aylık artış olması dikkati çekti. 

Eylülde, hükümet tarafından sağlanan teşviklerin etkisiyle trafiğe kaydedilen tamamen elektrikli otomobiller sayısı yüzde 260 artarak 21 bin 188 araca yükseldi. Bu otomobillerin pazar payı ise yüzde 8’e ulaştı.

ALMAN DEVLERİNDE YAPISAL DÖNÜŞÜM 

Öte yandan, VW başta olmak üzere birçok otomobil devinin ve o devler için tamamlayıcı malzeme üreten yan sanayi şirketlerinin, artık geleceklerini göremez duruma düştüğü ileri sürüldü. Şirketlerin büyük bölümünün özellikle personel tasarrufu ile ilgili yeni planları uygulamaya başladığı saptandı. 

Volkswagen, Daimler, BMW, Audi, Opel, MAN, Bosch, Continental, ZF ve Schaeffler gibi dev şirketlerin her biri büyük yapısal dönüşümler gerektiren düzenlemelere yöneldi. Yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçişin, dünyaca ünlü bu Alman devlerinin istihdamında büyük bir gerilemeye yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yeni teknoloji için talep edilen ve yetiştirilen işgücünün, eski teknolojinin açığa çıkardığı işgücünü telafi edecek kadar güçlü olamayabileceği belirtiliyor. Sektörün ve ardından da tüm ekonominin bir işsizlik sarmalına girmesinden korkuluyor. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Hendrik Schmidt/DPA

 

HABERE YORUM KAT