“Büyük konut yardımı reformu” ile ilgili yeni ayrıntılar: Planlanan konut yardımı artışından kimler yararlanacak?

“Büyük konut yardımı reformu” ile ilgili yeni ayrıntılar: Planlanan konut yardımı artışından kimler yararlanacak?

Yükselen enerji fiyatları nedeniyle düşük gelirli vatandaşları rahatlatmak için Federal Hükümet “büyük bir konut yardımı reformu” planlıyor. Şansölye Olaf Scholz, planlanan reformu 22 Temmuz Cuma günü duyurdu.

Reform, uygun haneler grubunu "gelecek yılın başlarında" genişletmeyi ve sabit oranlı ısınma ücretini kalıcı olarak entegre etmeyi amaçlıyor. Özellikle konut yardımı alanların büyük bir bölümünü oluşturan emekliler yararlanmaya devam edecek. Planlanan değişikliklerin ayrıntıları başlangıçta açık kaldı.

Konut yardımı artacak: 2023'ten itibaren oranlarda artış ve yeni hesaplama yöntemleri

SPD meclis grubu konut yardımı reformu hakkında yorum yaptı. Parlamento grubunun iradesine göre, konut yardımı oranları önümüzdeki yıl daha erken bir artış ve yeni hesaplama yöntemleri ile artırılmalıdır. 

Alman Basın Ajansı'ndan SPD parlamento grubu Bernhard Daldrup: “Özellikle SPD meclis grubu “olağanüstü bir konut yardımı planlaması” öneriyor. Hizmetin genel kira ve tüketici fiyat gelişimine göre iki yılda bir ayarlanması, 2024 yerine 2023'te yapılmalıdır” dedi.

Konut yardımından yararlanan grup genişletilecek

Halihazırda, hane halkı büyüklüğü, gelir ve kira, konut yardımı verilip verilmediğini ve ne kadarının verildiğini hesaplamak için kullanılmakta. İlgili kural Konut Yardımı Kanununda belirtilmiştir. Hartz 4 gibi sosyal yardım alan kişiler konut yardımı almak için başvuramazlar. Kendi dairelerinde yaşayanlar da yardım için başvurabilirler. Geliriniz çok düşük olduğu için işletme masraflarını karşılayamıyorsanız, konut sübvansiyonu alabilirsiniz.

Federal İstatistik Dairesi'ne göre, 2020'de 618.165 hane konut yardımı aldı. Bu, Almanya'daki ana ikametgahları olan tüm özel hanelerin yüzde 1,5'iydi. Reformun amacı bu çemberi genişletmek.

SPD meclis grubuna göre, konut yardımı alanlar, gelecekte hanenin büyüklüğüne göre kademeli olarak değişen yaşam alanı metrekaresi başına sabit oranlı bir ısınma takviyesi almalıdır. Ayrıca SPD, konut yardımı hesaplamasında azami kira tutarlarının yükseltilmesinden yana.

Yükselen enerji fiyatları, düşük gelirli kiracılar için özellikle bir yük haline geldi. SPD meclis grubu, artan enerji maliyetlerinin konut yardımına yansıması gerektiği görüşünde.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - schluesseldienstvergleich_eu

HABERE YORUM KAT