Bunlara dikkat! Almanya'da Ocak ayında neler değişecek ?

Bunlara dikkat! Almanya'da Ocak ayında neler değişecek ?

2023, Almanya'daki vatandaşlar için bazı önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. 2023'te tüketiciler için hangi değişiklikler geçerli olacak?

Yeni yılda uygulanacak değişikliklerin bazıları Ocak ayında yürürlüğe girecekken bazıları ise ilerleyen aylarda yürürlüğe girecek. Haberimizde size 2023'teki en önemli yeni kanunlar, yönetmelikler ve değişiklikler hakkında bir genel bakış sunuyoruz.

Yeniden kullanım yükümlülüğü

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren restoranlar, bistrolar ve kafeler için tüm ürünlerin yeniden kullanılabilir ambalajlarda sunulması gerektiğini belirten bir yeniden kullanım zorunluluğu uygulanacaktır. Yeniden kullanılabilir ambalajdaki ürün, tek kullanımlık ambalajdaki üründen daha pahalı olmamalıdır. Ancak, ürün sahiplerinin yeniden kullanılabilir ambalaj için depozito almalarına izin verilir.

Fotovoltaik

Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG), 2023 yılında fotovoltaik tesislere daha fazla para kazandıracak. Bu, 30 Temmuz 2022 tarihinden itibaren hizmete giren tüm tesisler için geçerlidir. Örneğin, fotovoltaik sistemler için On Kilovat'a kadar güç 8,6 sent/kilovat saat, 40 Kilovat'a kadar güç 7,5 sent / kilovat saat. Ek olarak, EEG 2023'te, PV nominal gücünün en fazla yüzde 70'inin kamu elektrik şebekesine beslenmesi gerektiği teknik gereksinimi ortadan kaldırılmıştır.

AB genelinde onarım hakkı

Avrupa Komisyonu çevre kirliliğine karşı özel önlemler almak ve tüketicilere AB genelinde onarım hakkı vermek istiyor. Avrupa Parlamentosu'na göre bu hak, tüketici bilgilerinin daha iyi etiketlenmesini, malların daha uzun raf ömrünü ve onarılabilirliğini ve daha uzun garanti sürelerini içeriyor. Yasanın ne zaman uygulanacağı henüz belli değil, ancak 2023'te başlaması bekleniyor.

Elektrik ve gaz fiyat frenleri

Mart ayından itibaren gaz ve elektrik müşterileri için önemli bir rahatlama olacak. Mevcut gaz tüketiminin yüzde 80'i için kilovat saat başına 12 sent brüt fiyat garantisi verilecek. Elektrikte, benzer bir modelde kilovat saat başına 40 sent planlanmaktadır. İndirimlerin Ocak ve Şubat ayları için de geriye dönük olarak uygulanması bekleniyor.

Tedarik Zinciri Yasası yürürlüğe giriyor

1 Ocak 2023 tarihinde, şirketlere öncelikle sorumluluklarını hatırlatması ve çocuk işçiliğini veya zorunlu çalışmayı ve çevresel bozulmayı önlemesi gereken Tedarik Zinciri Yasası yürürlüğe girecek. Yasa ilk olarak 3.000'den fazla çalışanı olan tüm şirketler için, 2024'ten itibaren 1.000'den fazla çalışanı olan şirketler için geçerlidir.

49 Euroluk bilet

9 Euroluk bilet, Trafik Lambası Hükümeti için büyük bir başarıydı. Şimdi bir halefi gelecek, ancak çok daha yüksek bir fiyata. Yeni yılda, Almanya genelinde aylık 49 Euro'ya yerel toplu taşıma araçlarını kullanabilmelisiniz. Ancak, nihai detaylar hala açıklığa kavuşturulacak. Bu nedenle başlatma gecikir. Mart veya Nisan şu anda muhtemeldir.

Yeni Euro’lar 

2023'te cüzdanınızda sadece finansal değişiklikler olmayacak, euro da değişecek: Ocak 2023'ten itibaren yeni euro paraları piyasaya girecek. Bunun Hırvatistan'ın 1 Ocak'ta AB'ye katılmasıyla ilgisi var, bu nedenle yeni Hırvat madeni paraları basılacak.

Konut yardımı artışı

Konut yardımı, 2023'ten itibaren gözle görülür şekilde artarak ayda 190 Euro'ya, yaklaşık 370 Euro'ya çıkacaktır. Bu, federal hükümetin konut yardımı reformunun bir parçasıdır ve düşük gelirli kiracıları desteklemeyi amaçlamaktadır.

İşsizlik sigortasına katkı payı artıyor

İşsizlik sigortasına katkı payı 0,2 puan artarak yüzde 2,6'ya yükseldi. Katkı, 2019/2020'de iki adımda yüzde 2,4'e düştü. Ancak o zaman bile 2023'ün başlarında yeniden artması planlandı. Katkı payının yarısı işveren, yarısı çalışan tarafından ödenir.

Öğrenciler için enerji sabit oranı

Öğrenciler, artan maliyetleri azaltmak için 200 Euro'luk bir sabit oran alacak. Yaklaşık 2,95 milyon öğrenci, 1 Aralık tarihinden itibaren Almanya'daki bir Yüksek Öğrenim Kurumuna kayıtlıdır. Federal Hükümet ve eyaletler hala merkezi bir başvuru platformu üzerinde çalışıyor, paranın yıl başında ödenmesi bekleniyor.

E-arabalar için finansman kısıtlanacak

Hibritlerle ilgilenenler için iyi bir haber yok. 2023'ten itibaren hibrit alıcılar artık fon alamayacak. Tamamen elektrikli araba satın alma primleri de düşüyor. Ayrıca, finansman 1 Eylül'den itibaren özel kişilerle sınırlı olacaktır.

Sosyal yardımlar için dijital uygulama

2022'nin sonuna kadar, tüm Alman ofisleri sosyal güvenlik fonlarına çevrimiçi başvuru yapılmasını mümkün kılmakla yükümlüdür. 2023'te bu her yerde mümkün olmalı. Buradan en geç aşağıdaki sosyal yardım ve hizmetlere sadece birkaç tıklama ile başvurulabilir: İşsizlik parası, kısa çalışma ödeneği, sosyal güvenlik durumunun tespitine yönelik sorgulama prosedürü, işveren hizmeti, mini işler için ev kontrolü özel hanelerde, iflas ödeneği, aylık belirleme ve ödeme, yetim aylığı.

Bakım personeline aşı yok

Mart ayından bu yana yürürlükte olan klinik ve bakımevlerindeki çalışanlar için zorunlu aşılama, muhtemelen 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmayacak. Bu, bakanlık çevrelerinden bildirildi. 

Nükleer aşamalı çıkış

Nisan ortasında, son Alman nükleer reaktörleri devre dışı kalacak. Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland santrallerinin nükleerden aşamalı olarak vazgeçme kapsamında yıl başında kapatılması gerekiyordu, ancak enerji krizi nedeniyle süre uzatıldı.

Kamyon geçiş ücreti

Almanya'nın ana yollarındaki kamyon geçiş ücreti 2023'te artırılacak. Oranlar hesaplanırken gürültü ve hava kirliliği maliyetleri daha fazla dikkate alınmaktadır.

Sağlık sigortası ve emekli maaşındaki değişiklikler

Korona krizi sağlık sigortasının önemini gösterdi. Bu nedenle sağlık sigortası primleri de GKV Mali İstikrar Yasası kapsamında 2023 yılında artarak brüt ücretlerin ortalama yüzde 16,2'sine yükselecek. Katkı oranı şu anda yüzde 14,6, indirimli katkı oranı yüzde 14. Dolayısıyla, sağlık sigortası katkı oranında çok önemli bir artış olacak.

Emeklilik sigortasına ödeme yapan herkes için olumlu haber: Ödenen emeklilik katkı payları 2023'ten itibaren tamamen vergiden düşülebilir. Bundan sonra emekli maaşları sadece yaşlılıkta ödeme aşamasında vergilendirilecek. Bu, çalışanlar için toplam 3,2 milyar Euroluk bir rahatlama sağlayacak.

Ayrıca Temmuz ayından itibaren, Batı Almanya'da emekli maaşları yüzde 3,5 oranında artacak. Doğu Almanya'da artış yüzde 4,2. Ancak veriler ön bilgi niteliğindedir. Bahara kadar belli olmayacak.

Hartz IV yerine vatandaş ödeneği

1 Ocak 2023'ten itibaren Hartz IV artık olmayacak, bunun yerine vatandaşlık ödeneği mevcut olacak: Sadece standart oran artırılmayacak, aynı zamanda birçok başka yenilik de uygulanacak. Diğer şeylerin yanı sıra, yaptırımlar kaldırılacak, koruyucu varlıklar artırılacak ve "ileri eğitim ödeneği" ve "vatandaşlık ödeneği ikramiyesi" getirilecek.

"Sarı fiş" yerine elektronik iş göremezlik belgesi

Ocak 2023'ten itibaren, tüm çalışanların dört gözle bekleyebileceği bir elektronik iş göremezlik belgesi (eAU) sunma yükümlülüğü de geçerli olacak. Gelecekte, çalışamama artık kağıt formda belgelenmeyecek, bunun yerine doktor muayenehanesi tarafından sağlık sigortası şirketine elektronik olarak gönderilecek. 

Temel ödenek artışı

Temel ödenek de 2023'te 10.908 Euro’ya yükseltilecek. Bu değişiklik, vatandaşların yükünü hafifletmek için vergi yükünü enflasyona göre ayarlamayı amaçlayan Enflasyon Tazminat Yasası'nın bir parçasıdır. 2024 için 696 Euro'luk ek bir artışın 11.604 Euro'ya çıkması planlanıyor.

Temel ödenekteki artıştan düşük gelirliler de faydalanmalı, ancak Maliye Bakanlığı'nın planlarına göre ayda brüt 1.200 Euro kazanan birinin cüzdanında yılda yalnızca 54 Euro daha fazla olacak.

En yüksek vergi oranında değişiklik

Vergiden muaf temel ödenekteki artışla aynı zamanda, en yüksek vergi oranında da bir değişiklik var: Bu, 2023'te 3.000 Euro'dan fazla artarak 61.972 Euro/yıl'a çıkacak. Ancak, zenginler için 277.836 Euro’luk bir gelirden başlayan vergi oranı aynı kalıyor.

CO2 vergisinde değişiklik

CO2 emisyonlarını sınırlamak için, fosil yakıtların CO2 fiyatı kademeli olarak artacaktır. Ancak 2023'te değil, çünkü bir sonraki seviyeye terfi bir yıl ertelendi, yani 2024'e.

Çocuk parasında artış

9 Kasım 2022'de bilindiği gibi, SPD milletvekili "aileleri rahatlatmak söz konusu olduğunda trafik ışığı bir adım daha ileri gidecek" dedi. grup lideri Rolf Mützenich. Alman Basın Ajansı'ndan alınan bilgiye göre, trafik ışığı grupları 1 Ocak'ta devlet desteğini eşit şekilde ayda 250 avroya yükseltme konusunda anlaştılar. Bu, ilk iki çocuk için öncekinden 31 avro daha fazla olacaktır. Federal Meclis, yeni meblağı 10 Kasım 2022 Perşembe gününe kadar oylayacak.

Başlangıçta, çocuk parasının birinci ve ikinci çocuk için ayda sadece 18 Euro ve üçüncü ve sonraki çocuklar için ayda 12 Euro artırılması planlanmıştı. Sonuç olarak, bu, iki çocuklu bir aile için yılda 432 Euro ve üç çocuklu bir aile için yılda 576 Euro daha fazla para ile sonuçlanacaktı. Ancak, artış başlangıçta planlanandan önemli ölçüde daha büyük olduğundan, bu planlar artık geçerliliğini yitirmiştir.

Tütün vergisi ve reklam yasağı

Federal Maliye Bakanlığı, "sağlık politikası yönlendirme etkisini sağlamaya devam etmek" için tütün vergisini kademeli olarak artırıyor. 2022-2026 yılları arasında bir paket sigaranın (20 adet) fiyatı yılda ortalama sekiz kuruş artacak. İnce kesim paketi ve purolar ve pipo tütünü için asgari vergi de ayarlanacaktır. Ayrıca, 1 Ocak'tan itibaren tütün ısıtıcıları için açık hava reklamları yasaklanacak.

 

Erken emekli olanlar için değişiklikler

Özellikle, normal emeklilik yaşından önce emekli olan kişiler, emeklilik kesintilerinden genellikle çok etkilenir. Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı burada 2023 için (Ekim 2022 itibariyle) değişiklikler planlıyor. Bunların neler olduğunu ve sizin için ne anlama geldiklerini konuyla ilgili detaylı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Emlak vergisi beyannamesi için süre uzatıldı

2025'ten itibaren Almanya'da yeniden hesaplanan bir emlak vergisi uygulanacaktır. Bu nedenle, ev ve daire sahipleri için emlak vergisi beyannamesi Ekim ayı sonuna kadar verilmelidir. Açıklama birçokları için çok karmaşık görünüyordu. Bu nedenle sürenin uzatılmasına karar verildi. Emlak vergisi beyannamesi şimdi 31 Ocak'a kadar ödenecek.

 

Deutsche Bahn

Deutsche Bahn, 2023'te yolcularını en azından bazı rotalarda hedeflerine daha hızlı ulaştırmak istiyor. 2023 için yeni uzun mesafe ulaşım planına göre, artık Köln ile Münih arasında saatte iki kez ve ayrıca Stuttgart ile Münih arasında bir ICE bağlantısı var. Buna ek olarak, diğer Alman şehirleri de Frankfurt Havalimanı'na doğrudan bağlantıdan yararlanacak - burada yüzde 60'a kadar daha fazla koltuk planlanıyor. Bir başka önemli nokta: Aralık 2022'den itibaren yeni ICE 3neo, Dortmund, Köln ve Frankfurt arasında hizmete girecek. Deutsche Bahn, 2023'te 23 yeni tren satın alarak koltuk sayısını yaklaşık 19.000 artırabilecek. Ayrıca 2023'te Almanya genelinde tüm bölgesel trenlerde geçerli 49 Euroluk bir bilet olacak.

 

Araba sigortası

Araba sigortası da 2023'te değişikliklere tabi olacak: tip sınıfı, 2023'te araba sigortasına öncekinden daha fazla veya daha az ödenmesi gerekip gerekmediğini belirler. ADAC, 13 milyon sürücünün yeniden sınıflandırılacağını ve bunların 8,1 milyonunun gelecekte daha fazla sigorta primi ödemek zorunda kalacağını varsayıyor. Ancak birçok araç sahibi için hiçbir şey değişmeyecek.

Ehliyet

1959-1964 yılları arasında doğan herkesin eski sürücü belgesini yenisiyle değiştirmek için 19 Ocak 2023'e kadar süresi var.

İlk yardım çantasında maske

2023'ten itibaren, iki tıbbi maske arabadaki her ilk yardım çantasının zorunlu bir parçası olmalıdır. Yönetmelik zaten Şubat 2022'de kararlaştırıldı, ancak Karayolu Trafik Ruhsatlandırma Yönetmeliği (StVZO) henüz değiştirilmedi.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:

HABERE YORUM KAT