Bundesbank önerdi: Emeklilik yaşı 69 olsun

Bundesbank önerdi: Emeklilik yaşı 69 olsun

Alman Merkez Bankası (Bundesbank), emeklilik yaşının 67'den 69 yıl 4 aya çıkarılması gerektiğini açıkladı.

FRANKFURT - Alman Merkez Bankası Bundesbank, emeklilik yaşıın 67'den 69'a yükseltilmesini önerdi. Siyasetçiler ve sendikalar tepki gösterirken, iş çevreleri öneriye destek verdi.

Ekim ayında yayımlanan raporda, 2020'li yılların ortalarından itibaren demografik değişimin emeklilik kasaları üzerinde çok büyük baskı yapacağını belirten banka, diğer reformlarla birlikte emeklilik yaşının da gözden geçirilmesini önerdi.

2001 doğumlular 2070'te emekli olabilecek

2070 yılına kadar 69 yıl 4 aya çıkarılmasını gündeme getiren banka, yükselen ortalama insan ömrünün de göz önünde bulundurulduğunu kaydetti. Bankanın hesaplamalarına göre, 2001 başında dünyaya gelenler 20170 Mayıs ayında 69 yaşında ve 2070 yılının mayıs ayında emekli olabilecekler.

Sendikalar tepkili

Alman Sendikalar Birliği (DGB) ise tasarıya tepki gösterdi. Emeklilik yaşının 67'ye çıkarılmasının bir hata olduğunu kaydeden sendika, insanların böylelikle işsiz ve kronik hasta olacaklarını savundu. Almanya'da 2012 yılında, emeklilik yaşı kademeli olarak 65'ten 67'ye çıkarılmıştı.

CDU gündeme getirmişti

Hristiyan Demokrat Partili (CDU) Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, geçtiğimiz yıl kasım ayında sürekli yükselen yaşam süresi beklentisi nedeniyle, 2030'dan sonraki dönemde de Almanya'da emeklilik yaşının yükselmesi gerektiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT