'Bugün AB için tarihi bir gün'

'Bugün AB için tarihi bir gün'

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini, "Bugün AB Konseyi için tarihi bir gün" dedi.

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Yapılandırılmış Daimi İşbirliği"ne (PESCO) ilişkin bazı projelerin bugün onaylanacağını belirterek, "Bugün AB Konseyi için tarihi bir gün çünkü savunma bakanları PESCO projelerine ilişkin ilk resmi kararları alacak." değerlendirmesinde bulundu.

AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulunan Mogherini, NATO Genel Sekreter Vekili Rose Gottemoeller'in de katılımıyla gerçekleşecek toplantılarda NATO-AB iş birliğinin de ele alınacağını, bu bağlamda temmuz ayında gerçekleşecek NATO Brüksel Zirvesi için hazırlıkların görüşüleceğini kaydetti.

AB üyelerinin savunma bakanlarının Birliğin özellikle Afrika'da yürüttüğü misyon ve operasyonlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Mogherini, "Bugün AB Konseyi için tarihi bir gün çünkü savunma bakanları PESCO projelerine ilişkin ilk resmi kararları alacak." vurgusunda bulundu. 

PESCO

AB'nin 25 üyesi, geçen yıl, katılan ülkeler arasında savunma alanında iş birliğini daimi hale getirmeyi öngören PESCO'nun kurulması için ortak bildiriye imza atmış, daha sonra da anlaşma AB Konseyi tarafından onaylanmıştı. 

PESCO'ya  Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Kıbrıs Rum kesimi, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İrlanda ve Portekiz dahil olmuştu.

PESCO'ya bu aşamada katılmayan AB üyeleri ise İngiltere, Malta ve Danimarka.

İlk etapta PESCO çerçevesinde 17 proje üzerinde mutabık kalan üye ülkelerin, bugün projeleri resmen onaylaması bekleniyor. 

 

HABERE YORUM KAT