Bu yiyecekler psikolojiyi kötü etkiliyor
Yapılan araştırmalar, yediğimiz yiyeceklerin psikolojimizle doğrudan bağlantısı olduğunu ortaya çıkardı. Peki hangi yiyecekler psikolojimizi kötü etkiliyor?
Dünya Sağlık Örgütü ruh sağlığını "kişinin kendi potansiyelini gerçekleştirebildiği, hayatın günlük stresleriyle başa çıkabildiği, üretken bir şekilde çalışabildiği ve topluma katkıda bulunabildiği bir refah durumu" olarak tanımlıyor. Eğer bir kişi ruh sağlığı bozukluklarının en yaygın iki türü olan depresyon ya da anksiyeteden mustaripse, yaşam kalitesinin düşmesi muhtemeldir.
RUH SAĞLIĞI İÇİN GIDA
Çok sayıda çalışma, yediğimiz yiyecek türü ile beyin fonksiyonu arasında açık bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bazı gıdalar zihinsel işlevlerde bozulmaya yol açabilir ve depresyon ya da anksiyete belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Yiyecekler hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızda çok önemli bir rol oynar, bu nedenle depresyon veya anksiyeteden mustaripseniz, diyetinizde bazı basit değişiklikler yapmak ruh halinizde büyük bir fark yaratabilir.
HANGİ YİYECEKLER RUH SAĞLIĞI İÇİN KÖTÜDÜR?
1.Şeker
Aşırı şeker, özellikle de rafine şeker tüketmek depresyon, anksiyete ve diğer duygu durum bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca obezite gibi sağlıkla ilgili diğer sorunların da önde gelen nedenlerinden biridir. Bunun nedeni, şekerin vücudun stresle başa çıkma yeteneğini zayıflatmasıdır.
Buna ek olarak, şeker oranı yüksek bir diyet, beynin kimyasallarında dengesizliklere neden olarak zihinsel işlevlerin zayıflamasına yol açabilir. Şeker yoksunluğu, bağımlılık yapan maddelerde görülen sinirlilik, artan anksiyete, kafa karışıklığı ve yorgunluk gibi yan etkilere bile neden olabilir. Rafine şeker alımınızı sınırlandırın ve bunun yerine doğal şeker içeren meyve, tahıl ve sebze gibi kompleks karbonhidratları tüketin.
2.Alkol
Alkol kötüye kullanımı veya bağımlılığı, uzunca bir süredir kötü ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir. Depresyon veya anksiyete ile mücadele eden bir kişi, başa çıkma mekanizması olarak genellikle alkolle kendi kendini tedavi edebilir. Ancak, alkol kişinin duygularını nasıl işlediğini kontrol eden merkezi sinir sistemini baskıladığı için bu durum kişinin semptomlarını veya rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebilir.
3.Kafein
Kendinizi biraz yorgun veya bitkin hissediyorsanız kafein kolay bir enerji kaynağıdır. Ne yazık ki depresyona da katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, kafeinin kişinin uyku kalitesini bozması ve bunun da ruhsal durumunuzu etkileyecek uyku düzeninin bozulmasına yol açmasıdır. Eğer bir fincan kahve ya da enerji içeceğinden hoşlanıyorsanız, bunları ölçülü bir şekilde tüketmeyi ve iyi bir gece uykusu için öğleden sonra kafeinden kaçınmayı unutmayın.
4.Trans yağlar
Trans yağlar, gıdalarda doğal olarak bulunmayan yağlardır. Hidrojenize yağa dönüştürülmüş sıvı bitkisel yağdan elde edilen yapay olarak oluşturulmuş bir yağdır. Genellikle derin yağda kızartılmış gıdalarda veya unlu mamullerde bulunur. Trans yağ içeriği yüksek gıdaları çok miktarda tüketmek, arterlerinizi tıkayabileceği için sağlığınız için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda depresyonla da bağlantılıdır. Avokado veya zeytinyağı gibi daha sağlıklı, çoklu doymamış yağ seçeneklerini tercih edin.
5.Yüksek sodyum
Genellikle fast food veya çok işlenmiş gıdalarda bulunan yüksek sodyum içeriğine sahip yiyecekler zihinsel işlevlerinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun nedeni, yüksek sodyum içeren bir diyetin, kişinin mutlu ve memnun hissetmesinden sorumlu nörotransmitter olan serotonin seviyenizi düşürmesidir. Paket servislerinizi sadece özel günlerle sınırlandırın ve bunun yerine sağlıklı, taze ürünlerle beslenmeyi tercih edin.
HANGİ GIDALAR RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİR?
1.Omega-3 yağ asitleri
Omega-3 yağ asitleri sağlıklı beyin fonksiyonu ve gelişimi için önemlidir. Ruh halinin düzenlenmesinde önemli olan nörotransmitter olan serotoninin işleyişinde rol oynadığına inanılmaktadır. Omega-3 yağ asidi kaynakları şunları içerir:
Somon, sardalya veya ton balığı gibi soğuk su balıkları
Keten tohumu yağı ve chia tohumu
2.Selenyum
Selenyum çok sayıda faydası olan bir mikro besindir. Sadece bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda kolesterol seviyelerini düzenlemeye de yardımcı olur. Selenyum açısından zengin gıdaların depresyon ve anksiyete semptomlarını hafiflettiği bulunmuştur. Selenyum kaynakları şunları içerir:
Esmer pirinç gibi tam tahıllar
Brezilya fıstığı
Yumurtalar
Karaciğer gibi organ etleri
3.D Vitamini
“Güneş ışığı vitamini” iyi kemik sağlığı, hücre büyümesi ve bağışıklık sistemi için önemli olan, yağda çözünen temel bir besindir. D vitamini eksikliği olanların depresyon ve diğer ruh sağlığı sorunları geliştirme riski altında olduğu da tespit edilmiştir. Çoğu insan güneşe maruz kalarak yeterli miktarda D vitamini alabilse de, diyet takviyeleri de D vitamini seviyelerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olur. Bazı besin kaynakları şunları içerir:
Portakal suyu veya tahıl gevrekleri gibi zenginleştirilmiş gıdalar
Süt ürünleri
Yumurtalar
Hayvansal yağlar
4.B Vitamini
B-12 (Folat) ve B-9 (Folik Asit) vitaminlerinin beyin işleyişi de dahil olmak üzere sinir sistemini koruduğu ve sürdürdüğü bilinmektedir. Beslenmenizde yeterli B vitamini kaynaklarına sahip olduğunuzdan emin olarak duygudurum bozukluğu geliştirme riskini azaltın. Bunlardan bazıları şunlardır:
Tavuk gibi kümes hayvanları
Yoğurt
Kabuklu Deniz Ürünleri
Yumurtalar
Güçlendirilmiş tahıllar
5.Probiyotikler
Bazı çalışmalar, bağırsaklarınızda yaşayan bakteri ve mikroorganizmaların vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada önemli bir rol oynadığını ve bunun da stres seviyenizi ve tepkilerinizi etkilediğini keşfetmiştir. İrritabl bağırsak sendromu veya mide ülseri gibi sindirim sorunları yaşayan bazı kişilerin yüksek düzeyde stres veya anksiyete bildirmesinin nedeni bu olabilir. Bu probiyotik besin kaynakları ile bağırsaklarınızı ve zihninizi sağlıklı tutun:
Lahana Turşusu
Tofu
Yoğurt
ARTI49