Bu uygulamalardan biri telefonunuzda varsa hemen silmelisiniz

Bu uygulamalardan biri telefonunuzda varsa hemen silmelisiniz

Sadece Google Play Store değil, Apple App Store da zaman zaman kullanıcılar için ciddi sorunlara neden olabilecek tehlikeli uygulamalar içeriyor. Uzmanlar en bilinen beş uygulama hakkında uyardı. İşte o beş uygulama...

Cep telefonu uygulamaları her ne zaman çok büyük tehlikeler oluşturmasa da, yüzde yüz güvenli olduğu söylenemez. Apple Store veya Google Play Store'dan indirdiğiniz uygulamalarda bile zaman zaman ciddi güvenlik açığı yaratacak uygulamalar olabilir.

Her durumda, ilginizi çeken uygulamaları indirmeden önce yorumları ve derecelendirmeleri okumak önemli. Kötü niyetli bir uygulama sizi hacklemek ve verilerinizi çalmak için yeterli olabilir. Bunun için uzmanlar beş uygulamadan kesinlikle kaçınmanızı öneriyor.

İşte o uygulamalar:

SuperVPN

Bu uygulama ilk kez uzmanların merceği altına girmiyor. 2020 gibi erken bir tarihte, SuperVPN uygulamasının silinmesi tavsiye edilmişti. Ve sadece yakın zamanda, 2023'te, analistler bunun "test ettiğimiz en tehlikeli ve güvenilmez ücretsiz VPN'lerden biri" olduğu sonucuna vardılar.

Bunun birkaç farklı nedeni var, uygulama "istilacı kayıt süreçlerine, zayıf güvenlik özelliklerine, Çin'e endişe verici bağlantılara sahiptir" sahip. Uzmanlar, bu VPN'in kullanılmaması konusunda uyarıyor ve "derhal kaldırılmasını" öneriyor.

Noizz

Google Play Store'da 2023 yılında yaklaşık 100 milyon kez indirilmiş bulunuyor. Bleeping Computer'a göre, uygulamanın cihazınızı tehlikeye atabilecek kötü amaçlı yazılımlar içerdiği daha sonra keşfedildi.

Daha spesifik olarak, kullanıcıların cihazlarında depolanan özel verileri çalabilen ve bunları uzak bir sunucuya gönderebilen "SpinOk" adlı nispeten yeni bir Android kötü amaçlı yazılımıdır. Kullanıcıların ilgisini çekmek için mini oyunları simüle eder.

Bunlar uygulamada görüntülenirken, kötü amaçlı yazılım arka planda dizinlerdeki verileri listeleme, belirli bilgileri arama, cihazdan dosya yükleme veya pano içeriğini kopyalama ve değiştirme gibi kötü amaçlı işlevler gerçekleştirir.

Sahte ChatGPT uygulamaları

Chat GPT AI botunun büyük popülaritesi sayesinde, bazıları kötü amaçlı kod içeren sahte varyantlarının ortaya çıkması kaçınılmazdı. Sahte bir ChatGPT uygulaması kısa süre önce birçok kullanıcının bilgisayarına kötü amaçlı yazılım getirdi.

Bu nedenle, hem Google Play Store'da hem de App Store'da bulunabilen Open AI'nin sahte ChatGPT uygulamalarına kanmamak önemli. Genellikle tam olarak orijinal gibi görünürler. Ancak, paranızı çalmaya çalışan sözde fleeceware içerebiliyorlar.

Burç Yorumları

Birçok burç uygulaması kullanıcıları için sadece eğlencelidir. Android için Essential Horoscope örneğinde, bu varsayım Google Play'de 100 bin'den fazla indirme ile sonuçlandı. Ancak McAfee uzmanları daha sonra uygulamanın "Xamalicious" adlı kötü amaçlı yazılım içerdiğini keşfetti.

Bu zararlı yazılım, virüs bulaşmış cihazlarda kendini gizlemek için açık kaynaklı Xamarin çerçevesini kullanıyor. Daha sonra, etkilenen kişilerin rızası olmadan hileli eylemler gerçekleştirmek için tam kontrolü ele geçirebilir. Buna örneğin diğer uygulamaların gizlice yüklenmesi de dahildir.

UC web tarayıcısı

Bu tarayıcı sadece Android için mevcut ve geliştiricisi UCWeb aracılığıyla Çinli şirket Alibaba'ya ait. Ancak, siber güvenlik uzmanlarına göre, Shefinds'in açıkladığı gibi, uygulama veri aktarımlarını yeterince korumuyor. Bu da kişisel bilgilerin suçlulara ve saldırılara karşı savunmasız kalmasına yol açabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT