Bu mühürle 50 milyon adet ürün satıldı: “Yeşil Düğme” hareketine 52 şirket katıldı

Bu mühürle 50 milyon adet ürün satıldı: “Yeşil Düğme” hareketine 52 şirket katıldı

Almanya’da “Yeşil Düğme” mührü, tüketicilere satın aldıkları tekstil ürünlerinin sosyal ve ekolojik açıdan adil bir şekilde, yani çocuk işçiliğine karşı ve doğa dostu bir format içinde üretildiğini bildiriyor.

Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada “Yeşil Düğme” tekstil mührünün piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra, 52 şirketin sosyal ve ekolojik olarak “sürdürülebilir tekstiller” için ticari markaya katıldığı duyuruldu.

Federal Kalkınma Bakanlığı, 2020 yılının ekonomik açıdan zor geçen ilk yarısında, 35 milyon giysi dahil olmak üzere yeşil düğmeli 50 milyondan fazla ürün satıldığını bunun da yüzde 1,5 ile 3 arasında öngörülen pazar payına karşılık geldiği bildirildi.

“TÜKETİCİ ÇOCUK İŞÇİ ÜRÜNLERİNİ İSTEMİYOR”

Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller “Yeşil Düğme”nin bir sorumluluk işareti olduğunu söyledi. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili siyasetçi, Yeşil Düğme katılımcılarının çemberinin önemli ölçüde genişletilmesi için hayır kurumları Diakonie ve Caritas ile birlikte bir beyanat  imzalanmasını istediğini belirtti.

“Küresel tedarik zincirlerinde daha fazla sürdürülebilirliğe doğru köklü bir değişime ihtiyacımız var. Çünkü ürünlerimizin çoğunun başında şimdiye kadar işlerinden zar zor geçimini sağlayabilen insanlar var” diye konuşan Bakan  Müller, “Dünya çapında 75 milyon çocuk, yine ürünlerimiz için sömürü koşulları altında çalışmak zorunda. Giderek daha fazla müşteri artık bunu kabul etmek istemiyor ve üretimde temel minimum standartlara uyulmasını talep ediyor” dedi.

TEDARİK YASASI İÇİN BİR TASLAK

Müller, “Yeşil Düğme”nin bu nedenle aynı zamanda sektörler arası tedarik zinciri yasası için bir “taslak” niteliği taşıdığını ve küçük ölçekli girişimcilerin dahi bu konuda işbirliği yapmasının mümkün olduğunu söyledi.

Müller bugün öğleden sonra  beyanatı imzalamak için Diakonie Almanya Başkanı Ulrich Lilie ve Alman Caritas Derneği Genel Sekreteri Hans Jörg Millies ile bir araya gelecek.

Beyanatta yer alan hedefi ise şöyle tarif ediliyor: Tekstil tedarikini daha sürdürülebilir hale getirmek ve böylelikle küresel tedarik zincirlerinde ve üretim ülkelerinde insan hakları, sosyal ve çevresel standartların iyileştirilmesine katkıda bulunmak.

Devlet mührü “Yeşil Düğme” geçen yıl 9 Eylül'de resmen başlatılmıştı.

+49 - BERLİN

FOTO:  Michael Kappeler / DPA

HABERE YORUM KAT