Bu hastalıklar Almanya'ya 42 Milyar Euroya patlayabilir!

Bu hastalıklar Almanya'ya 42 Milyar Euroya patlayabilir!

Sadece teslimat darboğazları ve enerji krizi ekonomiyi yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda aşırı soğuk hava dalgası da ekonomiyi yavaşlattı. Ekonomistler, yüksek düzeyde hastalık izninin büyümeyi yaklaşık yüzde bir oranında engellediğini söylüyor.

Hastalık izinlerinin ekonomiye etkisi ile ilgili Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün (IFW) Salı günü yayınladığı bir araştırmaya göre, geçen yıl yaklaşık 27 ila 42 milya euroya mal olması muhtemel gözüyle bakılıyor.

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yıl yüzde 1,8 yerine yüzde 2,5 ile 2,9 arasında artabilirdi. Önceki yılla bir karşılaştırma, hastalık izninin gerçekte ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor: 2021'de çalışan başına 68 saat kaybedildi, 2022'de ise iyi bir 91 saatti. Açıklamada, "Yeniden birleşmeden bu yana, bu, hastalık izninde bir yıl içinde açık ara en güçlü artış ve aynı zamanda en yüksek hastalık seviyesi" dedi. Ana nedenler solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığıydı.

Geçen yıl kötü, 2023 için iyi

IfW işgücü piyasası uzmanı Dominik Groll, "Geçtiğimiz yıl olağanüstü derecede yüksek hastalık izinleri, enerji krizine ek olarak Alman ekonomisi üzerinde büyük olasılıkla ağır bir yük oluşturmuş olabilir" dedi. 

IfW tahminine göre, bu yıl GSYİH 2022'nin biraz üzerinde olacak. Groll, "Bu arada hastalık izinlerindeki keskin artış nedeniyle enerji krizinin sonuçları daha az görünür hale geliyor" dedi. »Ekonominin 2023'te durgunluk yerine biraz büyümesi muhtemel çünkü yüksek hastalık izinleri olmadan olacağından daha düşük bir düzeyi aşması gerekiyor.«

 

HABERE YORUM KAT