Bu fobi hayatları cehenneme çeviriyor!

Bu fobi hayatları cehenneme çeviriyor!

Fobi, genellikle bir nesneye, kişiye, ortama veya duruma karşı abartılmış, mantık dışı ve gerçekçi olmayan korkular olarak tanımlanır. Erken çocukluk döneminde başlayarak hayat boyu devam eden düğme fobisi de bu korkulardan biri

Düğme fobisi, kıyafetlerde veya aletlerde bulunabilecek düğmeleri beğenmeme ile başlar ve zamanla, bu durum korkuya dönüşür. Bu fobi birçok temel faktöre dayandırılabilir. Düğmeye karşı özel bir korku, düğmenin dokusuna karşı bir korku veya düğmelerin kirli olduğunu düşünmeden kaynaklı bir korku olabilir.

Düğme fobisi olan bir kişide savaş ya da kaç tepkisi epinefrin, dopamin ve serotonin gibi nörotransmiter maddeler tarafından uyarılır. Belirli bir durumdan savaş veya kaçış olmadığında, antagonistik etkiler salgılanan nörotransmitteri ortadan kaldırmada başarısız olur ve bu nedenle nörokimyasallar birikir.

Düğme Fobisi Nelerden Kaynaklanır?

Bu tür duygularda genetik yatkınlık büyük rol oynar. Ailesinde düğme fobisi olan bir kişinin bu bozukluğu geliştirme riski büyüktür. Düğme korkusunun herhangi başka bir cisim veya olaya karşı açığa çıkarılamayan korku ile yer değiştirmiş olabileceğini savunmaktadır.

Öte yandan kişinin yaşadığı travmatik bir olay (örneğin, çocukken düğme yutma) veya bir başkasında gözlemlediği bir olay (örneğin erken çocukluk döneminde annesi dikiş dikerken düğmelerle oynayan çocuğa karşı annenin bağırma veya abartılı bir ses tonu kullanarak tepki vermesi) çocukta travma yaratarak düğme fobisinin başlamasına sebep olabilir.

Düğme Fobisinin Belirtileri Nelerdir?

-Düğmeli kıyafetleri giyememek

-Başka insanların üzerinde düğme görmekten rahatsız olmak

-Düğmelere dokunamamak

-Düğmelerin kirli olduğu ile ilgili abartılı bir düşünme şekli

Düğme fobisi, bilişsel davranışçı terapi veya birey merkezli terapilere olumlu yanıtlar verebilir. Ayrıca sistematik hissizleştirme düğme fobisinin hızlı bir şekilde atlatılmasına katkı sağlar.

Fotoğraf: Roberto Sorin - Unsplash

HABERE YORUM KAT