Brüksel, İranlı nükleer fizikçiye suikastın ardından “sükûnet” çağrısı yaptı

Brüksel, İranlı nükleer fizikçiye suikastın ardından “sükûnet” çağrısı yaptı

Avrupa Birliği (AB), İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinin suç olduğunu belirterek, tüm tarafları gerginliği artırmamaya davet etti.

AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali Stano, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, İran’ın nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucu öldürülmesinin suç teşkil ettiğini ve AB’nin savunduğu insan haklarına ters düştüğünü kaydetti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, suikastta hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini aktaran Massrali, “Bu belirsiz zamanlarda tüm tarafların sükûnetini koruması ve kimsenin yararına olmayacak bir gerginlikten kaçınmak için azami itidal göstermesi her zamankinden daha önemlidir” ifadesini kullandı.

SUİKASTIN SORUMLUSU İSRAİL YÖNETİMİ Mİ? 

İran nükleer programının kilit isimlerinden Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan 2018’de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda, İran nükleer programının mimarı olarak tanınan Fahrizade’nin adını özellikle belirtmişti.

İsrail’de yayın yapan Yedioth Ahronot gazetesine göre, Netanyahu, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Fahrizade suikastinde İsrail’in rolü olduğuna işaret etmişti.

İranlı yetkililer de Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı olarak görev yapan nükleer fizikçiye düzenlenen suikastın faili olarak Tel Aviv yönetimini göstermişti.

+49 – BRÜKSEL

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum