Brexit’te son perde: Blöf mü, gerçek mi?

Brexit’te son perde: Blöf mü, gerçek mi?

Birleşik Krallık’ın, Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini “no deal” yani anlaşma olmadan tamamlamasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyen Boris Johnson, Christmas’a bir hafta kala ülkenin ve medyanın merakını çelmeye devam ediyor.

Kapalı kapılar ardında neler döndüğünü kimsenin bilemeyeceği görüşmelerin sonuna gelindi derken, Boris Johnson’ın televizyon ekranlarından halka ve House of Commons’taki milletvekillerine ve bakanlara söylediği sözler, Avrupa Birliği parlamentosunda ses getirmiş olacak ki, görüşmeler yeni bir boyut kazandı.

Haftalar süren görüşmelerin sonuç vermemesinin ardından, Boris Johnson,  AB tarafının isteklerini kabul edemeyeceklerini, bu nedenle de kuvvetle muhtemel ayrılık sürecinin “no deal” olarak tamamlanacağını söyledi.

GERİ ADIM ATAN AB 

Ayrılık sürecinin bu denli kafa karıştıran bir noktaya gelmesi, başta medya olmak üzere, her yerde birinci gündem maddesi olmaya devam ederken  tarafların birbirlerine son bir şans daha verdiklerinin ve nihai kararın pazar günü duyurulacağının açıklanması  nefeslerin tutulmasına ve akşam saatlerinde gelecek habere odaklanılmasına neden oldu. Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın, pazar sabahı canlı yayında ekranlardan söylediği sözler de meraklı bekleyişi daha da arttırdı.

Birleşik Krallık tarafının, her zaman çözüm odaklı olduğunun altını çizen Raab, AB’yi tutum  değiştirmekle suçlayıp, futboldan örnek vererek, “Kalenin direkleri sürekli yer değiştiriyor ve bunu yapan taraf biz değiliz, bu nedenle  değişkenlik gösteren bu yaklaşıma onay vermemiz mümkün değil” diyerek konuyu özetledi.

KARASULARINDA DEVRİYE: ÜLTİMATOM

Birleşik Krallık karasularının Fransız balıkçılar tarafından kullanılmasını, önceliğin İngiliz balıkçılarda olmamasını şart koşan AB tarafının bu talepleri karşısında, Birleşik Krallık donanma gemilerinin sınır hattında sürekli devriye gezeceğinin açıklanması AB tarafına  gözdağı vermiş olacak ki, tarafların görüşmelerin uzatılmasına karar verdikleri açıklandı.

MUHALEFET PARTİSİNİN ELİ 

İktidar partisini Brexit görüşmelerinde beceriksizlikle suçlayan muhalefet partisi ise, Birleşik Krallık karasularında Fransız balıkçılara öncelik tanınmasını talep eden AB ile anlaşma sağlamayan Johnson hükümetini adeta yerden yere vurdu.

Johnson hükümetini aylardır halkı oyalamakla suçlayan muhalefet, kapalı kapılar ardında dönenler her ne ise hükümetin doğru bir süreç yönetimi sergileyemediğini söyleyerek eleştirmeye devam ettiyse de, bu sefer halkın desteğini alamadı.

GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM

HABERE YORUM KAT