Boykot için kola dökenleri kızdıracak haber

Boykot için kola dökenleri kızdıracak haber

Türkiye'de son zamanlarda vatandaşların protesto amaçlı içeceklerini satın alıp döktüğü Coca-Cola'ya hükümetin teşvik verdiği ortaya çıktı.

Şirketlere sağlanan teşvikler arasında vergi indirimi, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, sigorta primi işçi hissesi desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz veya kâr payı desteği gibi çeşitli olanaklar bulunuyor. Bu teşvikler arasında dikkat çekenlerden biri ise "boykot" edilen Coca-Cola'ya verilen oldu.

Türkiye'de kamu kuruluşları ve vatandaşlar "İsrail boykotları" kapsamında İsrail ürünlerini almıyor veya sokaklara döküyor. Bunun en bilindik örneği ise Coca-Cola ürünü oluyor.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan belgelere göre ise, Ağustos ayında toplamda 1.301 kez şirketlere teşvik verilmesi kararlaştırıldı.

Coca-Cola İçecek AŞ, 590 milyon 793 bin TL'lik yatırım karşılığında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 5 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 60 vergi indirimi, yüzde 25 yatırıma katkı oranı gibi teşviklerden faydalandı.

TBMM MENÜLERİNDEN KALDIRIŞMIŞTI

İsrail-Filistin gerilimi sebebiyle birçok kamu kurumu tarafından boykot edilen Coca-Cola'ya devlet teşviki verilmesi ise tartışmalara neden oldu. Geçtiğimiz günlerde de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) restoranlarında, kafeteryalarında ve çay ocaklarında Coca-Cola ve Nestle ürünlerini menülerinden kaldırmıştı.

HABERE YORUM KAT