Boşuna "Almanların her şeyini al ama biralarına dokunma" denmiyor... 1.5 milyon kişi alkolik!

Boşuna "Almanların her şeyini al ama biralarına dokunma" denmiyor... 1.5 milyon kişi alkolik!

Almanya'da 2022 yılında yaklaşık 1,5 milyon kişi alkol bağımlılığı nedeniyle yatarak ya da ayakta tedaviye ihtiyaç duydu.

Almanya'da alkolizmden muzdarip insanların sayısı arttı. Barmer sağlık sigortası şirketinin Sağlık Sistemi Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir analize göre, yaklaşık 1 milyon erkek ve 467.000 alkol bağımlısı kadın tedavi gördü. Bağımlılık teşhisi 55 ile 64 yaş arasındaki kişilerde giderek daha fazla konulmakta olup, bu yaş grubundaki erkeklerin sayısı kadınların iki katı durumunda. Barmer Sağlık sigortası analizi dikkat çekerken, şirketin CEO'su Christoph Straub, "Alkolizm genellikle uzun yıllar içinde gelişir" dedi. Bu durumdan etkilenenlerin kişiye özel yardım almasının önemli olduğu belirtiliyor.

KUZEY DAHA BAĞIMLI

Barmer analizi ayrıca kuzey Almanya'da güney Almanya'dan daha fazla hasta olduğunu gösteriyor. Mecklenburg-Vorpommern ve Bremen'de ülke ortalamasının üçte birinden daha fazla bağımlı vardı. Straub, alkolizmden muzdarip en az insanın Rheinland-Pfalz ve Baden-Württemberg'de olduğunu ve bu büyük bölgesel farklılıkların tıbbi terimlerle açıklanamayacağını söyleyerek, "Sosyo-demografik faktörlerin de burada bir rol oynaması muhtemeldir" dedi.

Bu arada, akut alkol tüketimi nedeniyle hastanede tedavi görmesi gereken gençlerin sayısı düşmeye devam ediyor. Federal İstatistik Dairesi'ne göre, 2022 yılında yaklaşık 20 yıldır olduğundan daha az vaka görüldü. Yetkiliye göre, geçen yıl 10 ile 19 yaş arasındaki 11.537 çocuk ve genç, alkol bağımlılığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

"ALKOL HER YUDUMDA ZARARLIDIR"

Federal İstatistik Dairesi, rakamlardaki düşüşü öncelikle restoran ve barların kapatılması ve temas kısıtlamaları gibi koronavirüs pandemisiyle bağlantılı kısıtlamalara bağlıyor. Koronavirüs kısıtlamalarının yanı sıra demografik faktörler de uzun vadeli karşılaştırmada rol oynuyor. İstatistiksel araştırma, gençler arasında aşırı alkol tüketimi vakalarının son yıllarda azaldığını gösterse de, bilgilendirme ve önleme merkezleri alkolün risklerine karşı uyarıda bulunmaya devam ediyor. Federal Sağlık Eğitimi Merkezi, beyinde 21 yaşına kadar "önemli yeniden şekillenme süreçlerinin" devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle alkolün bu süre zarfında "küçük miktarlarda bile önemli zararlara yol açabileceğini" ve bu yaş grubunda özellikle sağlıksız olduğunu belirten Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi de şu uyarıda bulunuyor:

"Alkol her yudumda zararlıdır. Bir hücre zehiridir."

Genel Müdür Christina Rummel, bu nedenle alkol fiyatlarının arttırılması ve alkol reklamlarının düzenlenmesi gibi daha fazla politik önlem alınması çağrısında bulunuyor.

ARTI49