'Bosna Kasabı'na müebbet hapis

'Bosna Kasabı'na müebbet hapis

Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde eski Sırp komutan Mladiç’e savaş suçundan müebbet hapis cezası verildi.

LAHEY - Eski Yugoslavya’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi Sırp komutan Ratko Mladiç'i aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu pek çok farklı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırdı. Lahey’de yargılanan Mladiç Srebrenitsa'yı bombalama emrini vermekten ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle suçlu bulundu. Mladiç’in mahkeme esnasında karar okunurken agresif tavırları yüzünden salondan çıkarılmasına karar verilmiş, avukat ise müvekkilinin tansiyonunun yükseldiğini gerekçe göstererek kararın ertelenmesini istemişti.

Yargıç Alphons Orie yaptığı açıklamada, "Srebrenitsa ve çevresinde 1995 yılında soykırım, zulüm, imha, cinayet ve insanlık dışı göçe zorlama gerçekleştirilmiştir" dedi. Mahkemenin gün içinde soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç hakkındaki kararını da açıklaması bekleniyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 40 yıl hapse mahkum ettiği Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç ile birlikte Ratko Mladiç'e, Srebrenitsa'da Karaciç'in verdiği emirleri uygulayarak 8 bin kadar erkek ve çocuğu katletmek gibi birçok savaş suçu yöneltilmişti.

Mladiç Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bosnalı Sırplar arasında en önemli isimlerden biri. Mladiç hakkında verilecek kararın, Bosna Savaşı'nın geçtiği yıllara dair hakikat tespiti açısından belirleyici bir hüküm olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT