Boris Johnson, Covid-19’dan bir türlü kurtulamıyor

Boris Johnson, Covid-19’dan bir türlü kurtulamıyor

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, üç hafta süren Covid-19 tedavisini tamamlayıp görevinin başına geçtiğinden bu yana verdiği kararlarla hükümete duyulan güvenin sarsılmasına neden oluyor.

Covid-19 tedavi süresince kullanılan ilaçların yan etkilerinin  neden olabileceği bu durumun düzelmesi ise tüm Birleşik Krallık uluslarının ortak dileği. Birbiri ardına gelen ve  halkın desteğini alamayan kararlar silsilesi Birleşik Krallık’ta devam ediyor.

Boris Johnson’ın “başdanışmanı” Dominic Cummings ile başlayan “siyasi kriz”,  açıklanan yeni kararlar ile tırmanıyor. Dominic Cummings, “lockdown”  kurallarını ihlal ederek, kendisi ve eşi  Covid-19 pozitif olmalarına rağmen, 4 yaşındaki çocuklarını büyükanne yanına götürmeyi bahane ederek, kilometrelerce yol yapmıştı. Üstelik bu yaptığında bir yanlışlık olmadığını söylemişti. Boris Johnson tarafından görevden alınması beklenen Cummings’in, Johnson’dan destek görmesi ve görevine devam etmesi ise son haftalarda Birleşik Krallık gündeminde “çifte standart” olarak ağır eleştirilere neden oluyor.

BAME RAPORU YILAN HİKÂYESİNE DÖNMEK ÜZERE

Bu “siyasi kriz” devam ederken, bir başka hamle de muhalefetteki Labour (İşçi) Partisinden geldi. Beyaz olmayan tüm Birleşik Krallık vatandaşlarını tanımlayan BAME (black, asian, minority ethnic)  kitlesi için hazırlanmakta olduğu duyurulan raporun açıklanması ertelenince Labour'ın lideri Sir Keir Starmer konuyu parlamentoya taşıdı.  

Jeremy Corbyn’den boşalan koltuğa geldiği günden bu yana Labour’un yeni başkanı Starmer, Johnson ve Corbyn’in parlamentoda sinirleri geren tarrtışmalarının aksine, ölçülü eleştirileri ve hitap tarzıyla halkın saygısını kazanırken, Public Health England (İngiltere Kamu Sağlığı) tarafından kamuya açıklanacağı duyurulan raporun  ertelenmesini eleştirerek çağrıda bulundu: “Bahane üretmeyi bırakın, toplumun bilmesi gerekenleri saklamayın, geciktirmeyin, aksiyon alınmasına mani olmayın.” 

AMERİKA’DAKİ IRKÇI OLAYLARIN ETKİSİ

Dün açıklanması beklenen raporun, Amerika’da polis tarafından öldürülen George Floyd olayına karşı tepkilerin dalga dalga yayıldığı günlere denk gelmesi nedeniyle  ertelendiği duyuruldu. Bunun üzerine Labour’un başlattığı “Hemen yayınlayın!” çağrısına, kendisi de bir BAME üyesi olan Asya kökenli  Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan katıldı.Her iki liderin de Boris Johnson’a yönelttikleri eleştirilere cevap ise Public Health England’dan geldi: “Kısa bir süre içinde yayınlayacağız.”

KIRK BİNE YAKLAŞAN ÖLÜMLERE AÇIKLAMA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Covid-19 nedeniyle mart ayının ilk haftalarında ülkelerin birer-ikişer “lockdown” a girdiği günlerde, İngiltere hükümeti can kaybı sayısının 20 binin altında kalmasının başarı sayılacağını duyurmuştu. On  haftayı geride bırakıp, Lockdown’ın sonuna gelmeye başladığımız şu günlerde can kaybı sayısının 40 bine dayanmış olması ise tüm Birleşik Krallık uluslarında  tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Bu başarısızlığın gerekçelerinin araştırılması ve kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayacak BAME raporu bu nedenle büyük önem taşıyor. 

Yayınlanması beklenen raporda, siyahi ve Asya etnik altyapısına sahip insanların “bağışıklık” sistemlerinin zayıf olduğuna vurgu yapılması bekleniyor. Birleşik Krallık’ta, Siyah ve Asyalı nüfusun yüksek olması ve  önceden bilinmesi mümkün olmayan bu bağlantı nedeniyle tahmin edilenden çok daha fazla can kaybı yaşandığının açıklanacağı tahmin ediliyor. Böylece, hükümetin bu raporu bir savunma aracı olarak kullanması bekleniyor.

HÜKÜMETİN BAŞARIZLIĞI

BAME raporunun ne zaman yayınlanacağı bilinmemekle birlikte, üçüncü aya girdiğimiz “Corona Lockdown” sürecinde, seyahat engelleri, karantina uygulamaları gibi önlemler pek çok ülke tarafından yavaş yavaş kaldırılıyor. Birleşik Krallık uluslarında da “normalleşme” adımları atılıyor atılmasına ancak 8 Haziran'dan itibaren ülkeye giriş yapanlara 14 gün karantina uygulanacağının duyurulması büyük tepkilere neden oluyor. 

Medyanın soru bombardımanına maruz kalan Boris Johnson’ın, “Diğer ülke vatandaşlarının, Birleşik Krallığa gelip virüsü yaymalarını engellemek için böyle bir karar aldık” demesi, turizm şirketlerini de havayolu şirketlerini de ikna edemedi. 

Hükümetin Corona mücadelesinde karantina uygulamasının yanı sıra, günlük test sayıları ve test sonuçlarının hızı konusunda da son derece başarılı olduklarını söyleyen Boris Johnson, Covid-19 test sayısında mayıs ayı sonu itibariyle günlük 200 bin teste ulaşılacağını duyurmuştu. Oysa haziran ayının ilk günlerinde günlük 150 bin test sayısına gelindiği ve daha önce test yapılan kişilere mükerrer test kitlerinin gönderildiği  ortaya çıkınca gözler yeniden  Boris Johnson’a çevrildi.

Sonuç olarak,  Johnson’ın “sağduyu ve istikrardan uzak” kararlar alması, halktan destek görememesi, muhalefet kanadının sesini daha çok yükseltip, halk desteğini alması iktidar partisinin milletvekilleri tarafından da eleştiriliyor ve “Boris Johnson hâlâ Corona’nın etkisi altında demek ki, bu kadar şuursuz kararlar alıyor” yorumlarına neden oluyor.

GÖZDE SAPANLI – BIRMINGHAM

FOTO: Jannes Van den wouwer on Unsplash

HABERE YORUM KAT