"Boğulacaksan İngiliz çöpünde boğul" mu? Birleşik Krallık çöpü Türkiye’de
Geri dönüşüm yapılmak üzere Türkiye’ye gönderilen çöplerin büyük bir kısmı geri dönüşü0m tesisine bile girmeden, Güneydoğu Anadolu’da halkın yaşadığı yerlere, açık araziye atıldığının haberi Birleşik Krallık’ta günün konusu. Haber Türk-İngiliz ortak yapımı ve ana haber bülteninde görmeye tahammül edilemeyecek görüntülerle yayınlandı.
TÜRKİYE HAKKINDA OLUMSUZ ALGIYA NEDEN OLUYOR
Birleşik Krallık, çöpünü satıyor, Türkiye “geri dönüşüm” yapmak için alıyor, bir kısmı ayrıştırılıyor ancak önemli bir kısmı geri dönüşüm yapılmadan araziye atılıyor ve yakılıyor. Bunun nedenini ise kimse açıklayamıyor.
HABERİN VİDEOSUNU OKULDA ÖĞRENCİLERE İZLETTİRİYORLAR
Çevre bilinci yaratmak, ilkokul çağındaki çocukların çevre dedektifi olmalarını teşvik etmek amacıyla bu haberin videosunu İngiltere’de okul çağındaki öğrencilere izlettiriyorlar ve görüşlerini soruyorlar.
Çocukların verdikleri tepkiler çevre dostu insanlar için umut verici ama görüntülerdeki Türkiye vurgusu son derece üzücü. Çocukların, Türkiye hakkında edindikleri izlenim olumsuz.
TÜRKİYE REKOR DÜZEYDE ÇÖP SATIN ALIYOR.
Birleşik Krallık, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 160 bin ton atık göndermiş. Türkiye’nin bu atıkları alma nedeni, tamamını geri dönüşüm tesislerinde dönüştürmek ve yeniden üretime kazandırmak ancak çöplerin önemli bir kısmınının geri dönüştürülemeden yakılması Türkiye’nin bu işi beceremediğini gösteriyor.
Dönüştürme işlemini tamamlayamayıp açık araziye atılan çöpler, çevreden geçen insanların da haberde gösterilmesi ve konuyla ilgili yetkili bir kişi görüşü alınmaması haberin içeriğinin tek taraflı hazırlandığını gösteriyor. Çevre dedektifliği için iyi bir iş yaptığını sananların, Türkiye markasına zarar verecek yönde algı yarattıkları ise çok açık ve net kendini gösteriyor.
GÖZDE SAPANLI – BIRMINGHAM