Boeing 737 Max'lerde yeni sorun

Boeing 737 Max'lerde yeni sorun

6 ayda 2 kez düşen Boeing 737 Max tipi yolcu uçaklarının yazılım sistemlerinde yeni bir sorun keşfedildi. Şu anda uçuşlarına izin verilmeyen uçaklardan THY'nin 75 ve SunExpress'in de 10 adet siparişi bulunuyor.

NEW YORK -ABD merkezli uçak şirketi Boeing, 737 Max tipi yolcu uçaklarının teknik inceleme sırasında uçuş bilgisayarlarında yeni bir sorun keşfedildiğini açıkladı.

THY ve SunExpress'in siparişler var

Türk Hava Yolları filosunda 12 adet bulunan 737 - Max uçaklarına şu anda birçok ülke uçuş izni vermediği için, uçaklar havalanamıyor. THY'nin halihazırda 75 adet 737 - Max siparişi daha var.

Söz konusu model uçak, 6 ay içerisinde 2 defa Etiyopya ve Endonezya'da düşmüş ve yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), 737 Max'lerdeki sorun giderilene kadar hava sahasını bu modele kapattı.

THY, uçakların havalanamaması nedeniyle Boeing'den zararının giderilmesi için tazminat talep ederken, SunExpress aynı model uçaklardan 10 adet yeni sipariş verdi.

Hatalar düzeltilmeye çalışılıyor

Boeing'den yapılan açıklamada, "Gerekli güncellemeleri yapıyor ve FAA (ABD Federal Sivil Havacılık İdaresi) ile birlikte çalışıyoruz. Müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Önceliğimiz 737 Max'in güvenli olması ve hizmete dönmeden önce tüm yasal gereklilikleri karşılamasını sağlamaktır" denildi.

Ayrıca teknik incelemelerde bu tarz sorunların tespit edilmesinin amaçlandığı ve Boeing'in sorunu çözmeyi hedeflediği bildirildi.

Hisseler düştü

Boeing'in söz konusu açıklaması, geçtiğimiz hafta yapılan sistem testlerinde, 737 Max tipi 2 yolcu uçağına ait bilgisayarların birbiriyle iletişim kuramadığı yönündeki iddiaların ardından geldi. Yapılan açıklamanın ardından Boeing'in hisseleri yüzde 1.9 oranında değer kaybederek 325,75 dolara kadar geriledi.

HABERE YORUM KAT