BM’den İran uyarısı: “LGBT+ çocuklara elektroşokla işkence yapıldığı iddialarından kaygılıyız”

BM’den İran uyarısı: “LGBT+ çocuklara elektroşokla işkence yapıldığı iddialarından kaygılıyız”

Raportör Javaid Rehman’ın paylaştığı belgede, bu çocukların hormon tedavisine ve güçlü psikoaktif ilaçlara maruz bırakıldığı suçlamalarına da yer verildi

Birleşmiş Milletler (BM) İran Özel Raportörü Javaid Rehman hazırladığı raporda, İran’in LGBT+ çocuklara elektroşokla işkence yaptığı yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

Rehman, İran hakkındaki yaygın insan hakları ihlali suçlamalarına ilişkin çarşamba günü yayımladığı raporda, Tahran yönetiminin lezbiyen, gey, biseksüel ve trans çocuklara elektrikli işkence uyguladığına dair ithamları paylaştı.

Rehman, “Lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel çocukların, elektroşok yöntemlerinin yanı sıra hormon tedavisine ve güçlü psikoaktif ilaçlara maruz bırakıldığına dair haberlerden endişe duyuyoruz. Zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleler olmakla birlikte işkence anlamına gelen bu uygulamalar devletin Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme ile Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerin ihlal ettiğini işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Britanyalı LGBTQ+ ve insan hakları savunucusu Peter Tatchell, raporla ilgili Jerusalem Post’a şunları söyledi:

İran rejiminin LGBT+ çocukları cinsel yönelimlerini ve cinsel kimliklerini ‘iyileştirmek’ amacıyla elektroşoklara, hormon tedavilerine ve psikoaktif ilaçlara maruz bırakması şok edici bir ifşaat. Bu istismarlar Naziler ve diğer faşist rejimlerin LGBT+ karşıtı tıbbi tedavilerini hatırlatıyor.

HABERE YORUM KAT