BM raporu: Covid-19 salgını iklim krizinin ilerlemesini yavaşlatmadı

BM raporu: Covid-19 salgını iklim krizinin ilerlemesini yavaşlatmadı

BM, United in Science 2021 tarafından hazırlanan rapor, koronavirüs salgınıylamücadele kapsamında alınan önlemlerin iklim değişikliğinin nedenlerini ortadankaldırma konusunda çok da büyük bir etki yaratmadığını ortaya koydu.

Rapora göre, her ne kadar uygulanan kısıtlayıcı önlemler karbon emisyonlarının
gerilemesine neden olsa da, atmosferde uzun süre kalıcı olan gaz yoğunluğu
artmaya devam etti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli
(IPCC) ve diğer kuruluşlar Perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk Covid-19
dalgası sırasında 2020'deki genel emisyon düşüşlerinin ''kısa süreli bir düşüş''olduğunu söyledi.

Pandemi kaynaklı düşüşe, küresel ekonomiyi daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etme çağrıları geniş ölçüde eşlik etti. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas ''Bu rapor, 2021’in başından beri doğru yönde gitmediğimizi gösteriyor'' dedi.

Bu yıl karayolu trafiğinden kaynaklanan CO2 emisyonları, pandemi salgını öncesindeki seviyelerin altında kaldı. Ancak rapora göre, küresel ısınmaya sebep olan başlıca sera gazlarının etkisi 2020 ve 2021'in ilk yarısında artmaya devam etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma çabalarıyla ilgili olarak, ''Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için hala önemli ölçüde program dışıyız'' dedi.

BM rakamlarına göre, 2017'den 2021'e kadar olan dönem için küresel ortalama yüzey sıcaklığı, sanayi öncesi (1850–1900) seviyelerin üzerinde, 1,06 derece ila 1,26 derece olarak belirlendi. 2025 yılına kadar, bu değer 1,8 dereceye kadar çıkabilir. İklim hedeflerine ulaşılsa bile, deniz seviyeleri 2300 yılına kadar 0,3 ila 3,1 metre arasında yükselme riskiyle karşı karşıya.

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT