'Bismillah' deyip, domuz eti yiyen kadına hapis cezası

'Bismillah' deyip, domuz eti yiyen kadına hapis cezası

Endonezya'da bir kadın, TikTok platformunda "Bismillah" diyerek domuz eti yediği bir video paylaştığı için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

33 yaşındaki Lina Lutfiawati, dindar bireyleri ve grupları hedef aldığı gerekçesiyle "nefret kışkırtıcılığı" suçlamasıyla yargılandı. Ayrıca Lutfiawati'ye 16.245 dolar para cezası verildi ve bu cezayı ödemezse hapis cezası üç ay daha uzatılacak.

Endonezya'da çoğunluğu Müslüman olan bir nüfus yaşamaktadır, bu nedenle dine hakaret suçlamaları hassas bir konudur. TikTok fenomeni olan Lina Lutfiawati, kendisini Müslüman olarak tanımlıyor ve aynı zamanda Hintlilere özgü bir soyadı kullanıyor. Lutfiawati'nin "Bismillah" diyerek domuz eti yediği videoyu Bali adasını ziyaret ettiği sırada çektiği ve tadını merak ettiği için yediğini ifade ettiği belirtildi.

Video, milyonlarca kez izlendi ve yoğun eleştirilere yol açtı. Lutfiawati hakkında Müslüman olduğu halde bilerek domuz eti yediği suçlamasıyla polise şikayette bulunuldu. Polis, Lutfiawati'yi etnik ve dini düşmanlık eylemi suçlamasıyla dava etti.

Endonezya'nın en yüksek dini kurumu olan Ulema Konseyi de videonun dini hakaret içerdiği görüşünü dile getirdi. Bu olay, Endonezya'da dini azınlıkları hedef alan dine hakaret yasalarının eleştirilmesine neden oldu.

HABERE YORUM KAT