Birleşik Krallık tarih yazmaya devam ediyor: Ama nasıl bir tarih?

Birleşik Krallık tarih yazmaya devam ediyor: Ama nasıl bir tarih?

Mezarlıkların tamamıyla dolduğu ve yeni alanlara ihtiyaç duyulduğu haberinin İngiliz medyasına yansımasıyla “lockdown” süresinin uzatılacağı yönündeki tartışmalar da hararetlendi.

Bir yandan hızla tırmanan Covid-19 vakalarıyla, bir yandan Formula 1’de tarihi rekor kıran Hamilton’la, bir yandan da adım atacak yer kalmayan mezarlıklarıyla Avrupa gündeminde birinci sıraya oturan Birleşik Krallık, hâlâ Ankara Anlaşması ile Türkiye’den göç alan ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 

TÜRKİYE’DE TARİH YAZAN İNGİLİZ: HAMILTON 

Türkiye’de yapılan Formula 1 yarışları İngiliz medyasında geniş yankı uyandırdı. Alman Mercedes takımının İngiliz yarışçısı Lewis Hamilton, Formula 1 tarihine adını altın harflerle yazdırırken Türkiye’deydi ve elde ettiği başarı ile Hamilton, rakipsizliğini ispat etti. Her ulusun gurur duyacağı böyle bir başarı karşısında, Hamilton’ın gözyaşlarına boğulduğu anın görüntüleri dakikalarca televizyon ekranlarında yer bulurken yarış sonunda geleneksel olan “şampanyalı” kutlama görüntüleri ekranlara yansımadığı gibi, Türk medyasında yer alan “gazozlu” haberlerin hiçbiri Birleşik Krallık medyasında yer bulmadı.

BAŞBAKAN YİNE RİSK ALTINDA

Covid-19 vakalarıyla verilen kayıplar ve kontrolden çıkan salgının yarattığı moral bozukluğuna bir nebze de olsa su serpen görüntülerin ardından hükümet kabinesindeki isimlerin yeniden teker teker “kendilerini izole” edecekleri duyuruldu. 

Kabinedeki isimlerden bazılarının Covid-19 testlerinin pozitif çıkması nedeniyle, yakın temastaki isimlerin 10 gün “self-isolation” yapmaları, yani kendilerini karantinaya almaları gerektiği için, aralarında Boris Johnson’ın da bulunduğu bazı isimler bu süre zarfında geri planda kalmak zorunda kalacaklar. 

MEZARLIKLARDA YER BULUNAMIYOR

Aşı çalışmalarında iki haftadır hem Almanya hem de Amerika Birleşik Devletlerinden gelen haberlerle dünya gündemi yeniden şekilleniyor ve “umut” herkesin yüzünü gülümsetiyor, ancak mezarlıkların tamamiyle dolduğu ve yeni alanlara ihtiyaç duyulduğu haberinin İngiliz medyasına yansımasıyla “lockdown” süresinin uzatılacağı yönündeki tartışmalar da kuvvetleniyor. 

Kasım ayının 5’inden bu yana 2 Aralık’a kadar “karantina” ilan edilen Birleşik Krallık’ta, Christmas’a kadar bu sürenin uzatılacağı konuşuluyor.

ANKARA ANTLAŞMASI VE REKOR 

Ülkedeki ağır bilançolu pandemi faturasına rağmen, Birleşik Krallık topraklarında kendilerine yeni bir hayat kurmak için başvuruda bulunan kişi sayısında ise azalma değil aksine artış görülüyor. 1963 yılında, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşmasının, 31 Aralık 2020 tarihi itibari ile Birleşik Krallık ile geçerliliğini yitirecek olmasının, başvurularda son aylarda önemli bir artış olmasına neden olduğu belirtiliyor. 

Ankara Anlaşması geçerliliğini yitirse de, Boris Johnson hükümetinin, Türkiye ile yeni açılımlar yaparak, nitelikli insan kaynağını çekmeye çalışacağı da kulislerde konuşulanlar arasında.

GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM 

FOTO: A.A.

 

HABERE YORUM KAT