Bir seçimden izlenimler: Türkiye’nin kadın göçmenleri Viyana eyalet ve ilçe meclislerinde

Bir seçimden izlenimler: Türkiye’nin kadın göçmenleri Viyana eyalet ve ilçe meclislerinde

SPÖ’den Şafak Akçay ve Yeşiller Partisi’nden Berivan Aslan Viyana Eyalet Meclisi’ne girmeye hak kazandılar. Bu arada SPÖ’nün eyalet listesinden 30’uncu sıradaki aday Aslıhan Bozatemur’un 3098 adet tercihli oy alması dikkat çekti.

Zor zamanlardan geçen Avrupa sosyal demokrasisine bir tür özgüven aşısı olarak sona eren Viyana yerel seçimlerinde, Türkiye kökenli kadın politikacıların da başarılı olduğu gözlendi. Viyana’da 21 yıldır yayımlanan Yeni Vatan gazetesi, bu seçime yönelik izlenimleri derledi.

“11 Ekim 2020 Viyana Eyaleti Meclisi ve ilçe encümenleri seçimlerine Türkiye göçmenleri büyük ilgi gösterdi. Türkiye’de bulunan bazı Avusturya vatandaşları bile uçağa atlayıp Viyana’da oy kullanmak için geldikleri seçimlerde, Türkiye göçmenleri arasında, pazar akşamı itibariyle kesin Viyana Eyaleti Meclisine girecek iki isim belli oldu. Kısa adı SPÖ olan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin ikinci Viyana İlçesi’nden ikinci sıradan seçime katılan ve tabanın güçlü desteğiyle seçilen Viyana doğumlu, evli bir kız çocuk sahibi Şafak Akçay ile Yeşiller Partisi’nden Tirol eyaletinde doğan Berivan Aslan kesin Viyana Eyaleti Meclisi’ne giren Türkiye göçmenleri arasında. 

BİR TERCİHLİ OY SORUSU

Bunun dışında Meclise girmesi beklenen Ankara doğumlu Aslıhan Bozatemur kendi ilçesi SPÖ Floridsdorf’dan kesin seçilebilecek listeden arka sıralarda bulunması nedeniyle seçilmesi imkânsız, fakat Viyana SPÖ’nün Eyalet listesinde 30’uncu sırada aday, özellikle tercihli oylar ve önündeki adayların eyalet bakanı veya milletvekili olması nedeniyle seçilmesi bekleniyor. Viyana Belediye Başkanı Ludwig’in yıllardır yanında hem Viyana Belediyesi memuru olarak çalışan Bozatemur, ayrıca ilçesinde hâlâ encümen olarak görev alıyor. Profil dergisinin internet sitesinde yer alan bir haberde Aslıhan Bozatemur için “Tercihli Oy Kraliçesi” başlığı kullanıldı. Haberde, Bozatemur’un aldığı oyların Belediye Başkanı Ludwig’in aldığı 5075’den sonra ikinci sırada olmasına dikkat çekildi. 

Bozatemur’un birçok ünlü SPÖ Viyana Eyaleti Bakanı’ndan fazla tercihli oy almasının altını çizen Profil haberi içinde  kısa adı UID olan AK Parti ve Erdoğan’a yakın derneğin Avusturya Başkanı Mahmut Koç’un Aslıhan Bozatemur için çalıştığını belgeleyen WhatsApp mesajından bahsederek Kurier gazetesinde yayınlanan haberi link olarak vermesi kafaları karıştırdı. Aslıhan Bozametur’u ayrıca Viyana Ticaret Odası Pazarcılar Masası Başkan Yardımcısı Akkan Keskin’in kesin ve Milli Görüş Viyana’nın yakınlığı Resül Ekrem Gönültaş’ın geniş destek verdikleri iddialar arasında.

SÖZ PARTİSİ VE HESAP

Viyana 23 ilçeden oluşuyor. Bu ilçeler arasında en büyük nüfusa sahip 10. Viyana’da birçok Türkiye göçmeninin encümen olarak seçilmesine kesin gözle bakılıyor. SPÖ, 10. Viyana’da yüzde 48,5 gibi yüksek oy alarak 10. Viyana İlçesi Belediye Başkanlığı yanında Başkan Yardımcılığını çıkarma şansı da yakalarken,  SÖZ Partisi ilçe bazında yüzde 4 oy aldı.  AK Parti’ye yakın de facto teşkilatı olarak görülen UETD’nin Basın sözcüsü Hakan Gördü tarafından kurulan SÖZ Partisi, Viyana genelinde yüzde 1,7 oy alarak Viyana Eyaleti Meclisine girmek için gerekli yüzde 5 barajını aşamadı. Ancak 10. Viyana dahil birçok Viyana ilçesinde belediye encümen üyesi hakkına ulaştı. 

Viyana Eyaleti Seçim Kanunu seçimlere katılan tüm partilere aldıkları oy sayısının belirli bir katsayı ile çarpılması ile 5 yıl boyunca gelecek seçime kadar maddi yardımda bulunarak yurtdışından partilere para alınmasının önüne kesiyor. SÖZ Partisi yüzde 1,7 ile yılda 100 bin avrodan fazla 5 yılda toplamda 500 bin avro alma hakkı kazanarak, kurumlaşması yönünde yıllık büro ve eleman masraflarını karşılama olanağı buldu.

10. Viyana SPÖ Viyana Belediye Başkanı, SÖZ’e başından bu yana çok yakın Muhammed Yüksek adlı kişiyi muhafazakâr oyları almak için aday göstererek kendisinin belediye encümeni olmasını sağladı. Yüksek Samsunlular Derneği’nin seçimden takribi on gün önce bir toplantısında 10. Viyana Belediye Başkanı ve adayı Franz Marcus, seçimden önce kendisini aradığını, buluştuklarını ve bu kadar Türkiye göçmeni arasından kendisine adaylık teklif ettiğini ve kendisinin de şaşırarak kabul ettiğini ifade etmişti.”

+49-VİYANA

KAYNAK: yenivatan.at

HABERE YORUM KAT