Bir kadın gözünden Afganistan ve Taliban!

Bir kadın gözünden Afganistan ve Taliban!

Lale Akgün yazdı...

Herkes Afganistan'daki başarısız operasyondan, Taliban'ın zaferinden ve kısa vadeli sonuçlarından bahsediyor. Bu iyi ve doğru. Ancak şimdi uzun vadeli sonuçlara da bakmak gerekiyor.

Taliban'ın başarısının uzun vadede ne anlama geldiğini araştırmak. Almanya'da da bizim için. Öncelikle Taliban'ın Taş Devri İslam'ını ve onların dünyaya bakışını düşünüyorum.

Aşağıdaki noktalara dikkat etmeliyiz:

1. Taliban'ın aşırı bir İslam yorumu var, ancak bu yorum hala İslam'ın sınırları içinde.

2. Taliban'ın İslam yorumuyla uzlaşmaya varabilecek yeterli sayıda İslami grup var. Siyasal İslam'ı bir hükümet biçimi haline getiren ve yıllardır Taliban'la temasları olan yeterince ülke var. Bazı Türk kanallarında Taliban'ın İslam yorumunun "hiç de fena değil" olarak sunulduğu ve Afganistan'ın Taliban tarafından bir tür idil olarak tanımlandığı tartışmaları izlediğimde, yolculuğun nereye gideceğini biliyorum. Erdoğan'ın Afganistan'da arabuluculuk yapmak istediği iddia ediliyor? Kimin arasında lütfen?

3. Tüm bu grupların Avrupa'da ve tabii ki Almanya'da da şubeleri var. Taliban'ın başarısı bu grupları güçlendirecek ve kendilerini görmelerini teşvik edecektir. İslami bir hükümet biçimine sahip ülkelerdeki liberal Müslümanlar, laikler ve ateistler köktendincilerin baskısından zaten acı çekiyorlar. Burada da Almanya'da. Ve korkuyorlar. Bu Fundiler, Taliban'ı kabul ederek sabah havasını kokladığında ne olur? Söylenenlerden, Taliban'ın Taş Devri İslam'ının, kaçan Afganlarla birlikte bize gelemeyeceği de açıktır. İslamcıların dünya çapında bağlantı kurmak için kullandıkları tamamen farklı ağlar var. Ve birinin başarısı diğerinin yolunu açıyor.

4. Şu anda diğer ülkeleri kendi değerlerinizle mutlu edip edemeyeceğiniz konusunda sürekli bir tartışma var. Mutluluğa yönelik bu girişimlerdeki gelişmelere bakarsanız durum pek de öyle görünmüyor. Ancak kendi ülkenizde bu değerlere tutunabilmeniz mümkün olmalıdır. Bu değerlerin 1948 BM İnsan Hakları Beyannamesi'nde tanımlanan evrensel insan hakları olduğu konusunda hemfikir miyiz? Ve tüm insan haklarını Şeriat çekincesine tabi kılan 1990 İslam'da Kahire İnsan Hakları Bildirgesi değil! Görünüşe göre, Avrupa demokrasisi ve Avrupa yaşam tarzı ihracatta başarılı değil! Ama öyle olsun! Benim için onlar özgür bir yaşam biçiminin temelidir. Özellikle bir kadın olarak. "Faşizmden bir inç değil" aynı zamanda şu anlama gelir: İslamofaşizmden bir inç değil!

Dr. Lale Akgün 

HABERE YORUM KAT