Bir başka Almanya gerçeği: Her beş çocuktan birinin evinde Almanca konuşulmuyor

Bir başka Almanya gerçeği: Her beş çocuktan birinin evinde Almanca konuşulmuyor

Almanya’da okul öncesi çağdaki çocukların beşte birinden fazlasının evinde Almanca konuşulmadığı belirlendi. Muhalefet partilerinden FDP, hükümetin bu konudaki çabalarını artırmasını istedi. 

Federal Almanya’da, parlamentoda grubu bulunan muhalefet partilerinden FDP’nin (Hür Demokratlar), Aile Bakanlığına yönelik soru önergesine verilen yanıt, ülke çapında okul öncesi eğitim gören ve çocuk yuvalarına giden yaklaşık 3,2 milyon çocuktan 675 bininin ailesinde öncelikli olarak Almanca konuşulmadığını ortaya çıkardı. Funke Medya Grubuna bağlı gazetelerin, Aile Bakanlığının verdiği yanıta dayandırdıkları habere göre bu da, okul öncesi çağdaki toplam çocukların yüzde 21,4’üne karşılık geliyor. 

DW Türkçe’nin bir haberinde, açıklanan bu verilerin Almanya’da, evlerinde Almanca konuşulmayan ya da çok az konuşulan yuva ve anaokulu çocuklarının oranının artmaya devam ettiğini ortaya koyduğuna dikkat çekildi. 2017 yılında bu grubun toplam çocuk sayısı içindeki oranı yüzde 18,7, 2018’de ise yüzde 19,4 olarak açıklanmıştı.

Soru önergesini veren FDP’nin Federal Parlamento Grup Başkan Yardımcısı Katja Suding, bu gelişmenin endişe verici olduğunu ifade ederek, “Lisan, bir çocuğun hayatı boyunca karşısına çıkacak fırsatları belirler” dedi. Funke Medya Grubuna konuşan Suding, Almanca konuşulmayan ailelerden gelen çocukların sayısındaki artışın, daha iyi bir dil teşvik programı ihtiyacı doğurduğunu belirterek, Aile Bakanlığının bu konudaki önlemlerinin yetersiz olduğunu savundu.

FDP’YE GÖRE BÜTÇE YETERSİZ

Bakanlığın uygulamaya soktuğu, yuvalarda dil ağırlıklı eğitim programının önemli bir yapı taşı olduğunu kaydeden Suding, bu programın hayata geçirilmesi için ayrılan bütçeyi ise yetersiz olmakla eleştirdi. Katja Suding’e göre federal bütçeden söz konusu program için ayrılan paranın, 2021’de önemli ölçüde artırılması gerekiyor.

Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, Almanca eğitime ağırlık veren çocuk yuvaları Federal “Dil Yuvaları” programından yılda 25 bin avro teşvik alabiliyor. Aile Bakanlığının soru önergesine verdiği yanıta göre bu tutar 2021’de de aynı kalacak. Bu da 2016’dan bu yana değişmeyen devlet desteğinin önümüzdeki yıl da aynı kalacağını gösteriyor. Almanya çapında her on yuvadan birinde, söz konusu program kapsamında Almanca dil eğitimine ağırlık veriliyor.

+49 – BERLİN

FOTO: Piron Guillaume on Unsplash

 

HABERE YORUM KAT