BioNTech gündemi harmanlıyor: Göçmen şirketleri Alman ekonomisini kanatlandırdı

BioNTech gündemi harmanlıyor: Göçmen şirketleri Alman ekonomisini kanatlandırdı

Almanya’da göçmenler tarafından kurulan şirketlerin hepsinin başarılı olamadığı, ama göçmen kökenlilerin taşıdığı “girişimci ruhun” Alman ekonomisine büyük bir enerji aşıladığı bildirildi.

Koronavirüse karşı bulduğu ve geliştirdiği aşı nedeniyle tüm dünyanın dikkatini üzerinde toplayan BioNTech girişiminin, “istisnai” değil, genel bir eğilimin sonucu olduğu hatırlatıldı. BioNTech’in tekil bir örnek olmadığı, çünkü Alman ekonomisinde genelde göçmenlerin kurduğu şirketlerin önemli bir yeri olduğu ve ekonomiye yeni olanaklar sağladığı vurgulandı. 

Bir kamu bankası olan Frankfurt merkezli KfW’nin hazırladığı yeni bir araştırma, göçmen kökenli toplulukların ekonomik yaşamda aktif bir rol oynadığını, özellikle “kendi işini kurmaya hevesli” göçmenlerin ekonomiye büyük bir ivme kazandırdığını gösterdi. 

Şirket kuruluşlarının bir ekonominin yenilenme gücü ve geleceğe kalma kapasitesi için çok önemli olduğunun altını çizen KfW Başekonomisti Fritzi Köhler-Geib, sözü geçen araştırma çerçevesinde DPA’ya yaptığı açıklamalarda, Almanya’daki göçmenlerin kendi işini kurma kararlılığının Almanya’ya çok yararı olduğunu kaydetti. 

GÖÇMEN ATAĞI:NEDEN?

KfW bünyesinde hazırlanan araştırmaya göre, geçen yıl Almanya’da 605 bin kişi kendi işini kurarak “serbest meslek sahibi” olmayı seçti. Bu kurucuların 160 bininin köklerinin Almanya dışında olduğu ortaya çıktı. Böylece 2018’e göre yeni kuruluşlar içindeki “göçmen damgasının” yüzde 3’lük bir artışla yüzde 26’ya ulaştığı saptandı. Fritzi Köhler-Geib, “göçmenlerdeki inovasyon ruhu ve büyümeye yönelimin”çok büyük olanaklar gizlediğini belirtti.   

Araştırmaya ve uzmanlara göre, Alman ekonomisinde göç arka planına sahip insanlar, özellikle işgücü piyasasasındaki şanslarının fazla yüksek olmadığını düşündükleri için kendi şirketlerini kurma yolunu tercih ediyorlar. Bu nedenle girişimci ruhlarıyla ilk fırsatta kendi işlerini kurma cesareti gösteriyorlar. Burada, kendilerinden önce iş kurmuş akraba ve yakınlarını örnek aldıkları da gözleniyor. Göçmen kategorisi, bu araştırmada, Alman yurttaşı olmayan veya doğumundan itibaren bu yurttaşlığa sahip olmayanlar için kullanılıyor. 

KORONA ETKİSİ DE VAR

KfW araştırmasında, koronavirüs nedeniyle yaşanan ekonomik daralmanın göçmen şirket kuruluşları için sonuçlarına da dikkat çekildi. Birçok iş kurma hesabı yapan göçmenin, krizle birlikte planlarını buzdolabına kaldırdığına dikkat çeken KfW Başekonomisti Köhler-Geib, şunları söyledi: 

“Ancak kriz yenilikler için bir tür katalizatör etkisi de gösterebilir. Kendi işlerini kuranlar, yeni ihtiyaçları yenilikçi iş fikirleriyle karşılayan ve bunun için kendi işlerini kurma yolunu seçenler, yarının büyük kazanananları olabilir.” 

Halen Almanya’da göçmen kökenli girişimlerin en başarılısının, BioNTech olduğu genel kabul görmüş durumda. 12 yıl önce Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci tarafından Mainz’da kurulan şirket, ABD’li ortağı Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısını geliştirdi. Borsada büyük yükselişlere konu olan şirketi tüm testlerin olumlu sonuç vermesi daha da kanatlandırdı. Aşı, Uğur Şahin ve kendisi gibi başarılı bir bilim insanı olan eşini bir anda Almanya’nın en zengin milyarderleri listesine soktu. Çeşitli değerlendirmelerde, Türk kökenli bu yeni milyarderlerin göçmen ekonomisine en başarılı ve en son örnekler arasında yer aldığına dikkat çekiliyor. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Andreas Arnold/DPA

HABERE YORUM KAT