Bilim insanları uyarıyor: Bu 6 davranış yaşlanmayı hızlandırıyor

Bilim insanları uyarıyor: Bu 6 davranış yaşlanmayı hızlandırıyor

Yapılan araştırmalar yaşlanmayı hızlandıran birçok faktörün olduğunu ortaya koydu. Peki yaşlanmayı hızlandıran davranışlar nelerdir?

Biyolojik yaşınızdan çok daha yaşlı veya genç görünmek tamamen genetiğe bağlı değildir. Yaşam tarzı, kendinizi kaç yaşında hissettiğiniz ve kaç yaşında göründüğünüz konusunda gerçekten bir fark yaratabilir.

İşte daha hızlı yaşlanmanıza neden olabilecek 6 davranış:

ÇOK FAZLA ALKOL TÜKETMEK

Oxford Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, alkolün DNA'ya zarar vererek biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığına dair yeni kanıtlar buldu. Uzmanlar yaklaşık 250.000 kişinin verilerini incelemiş ve fazla alkol alanların telomerlerinin daha kısa olduğunu tespit etmiştir.

Çalışma lideri Dr. Anya Topiwala şunları söylüyor, "Kısalmış telomerler, daha ileri biyolojik yaşlanma, Alzheimer, kanser ve kalp hastalığı gibi ileri yaş hastalık risklerini artırıyor." Açıkçası genetiğimizi değiştiremeyiz, ancak daha hızlı biyolojik yaşlanma riskini azaltmak istiyorsak, içkiyi azaltarak, egzersizi arttırarak ve sigarayı bırakarak yaşam tarzımızı değiştirebiliriz.

GÜNEŞ

Çeşitli çalışmalar güneş ışığının cildi yaşlandırabileceğini gösterdi. 2013 yılında Fransa'da yapılan bir çalışmada, UV ışınlarına maruz kalmanın yüzdeki görünür yaşlanma belirtilerinin %80'inden sorumlu olduğunu ortaya koydu.

ÇOK FAZLA OTURMAK

Giderek daha hareketsiz hale geliyoruz ve yaşlandıkça kas inşa etmek zorlaşıyor. Araştırmalar, 35 yaşından itibaren her yıl kas kütlemizin yaklaşık %1'ini kaybettiğimizi, bunun da bizi yaşlandıkça osteoporoz, kırılganlık ve kalça kırığı gibi yaralanmalarla düşme riski altına soktuğunu söylüyor.

SİGARA İÇMEK

Sigaranın, cildi sağlıklı ve elastik tutan protein olan kolajen üretimini etkilediği düşünülüyor. Yaşlandıkça, vücudumuz daha az kolajen üretir, bu yüzden cilt sarkmaya ve kırışmaya başlar. Sigara içmek bu süreci hızlandırarak erken yaşlanmaya neden olabilir.

KÖTÜ BESLENME

Sebze, fasulye, tahıl ve meyve gibi lif açısından zengin gıdaların daha uzun telomer ve daha uzun yaşam süresiyle bağlantılı olduğunu belirten çalışmalar, bu gıdaların C ve E vitaminleri ve beta-karoten gibi besinlerin yanı sıra diğer antioksidanlarla da dolu olduğunu gösteriyor. Bu besinlerin içerdikleri lif de kan şekerini düzenlemeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve sağlıklı bir bağırsak biyomunu korumaya yardımcı olan önemli bir besin maddesidir.

STRES YAPMAK

Uzun süreli stres daha kısa telomerlerle ilişkilidir. Yani stres yaşlanmayı hızlandıran en önemli faktörlerden biridir. Günlük tutarak stresinizi neyin tetiklediğini fark ederek başlayabilirsiniz ve derin nefes alma, farkındalık, meditasyon ve yoga gibi egzersizler gibi rahatlama terapileri de yardımcı olabilir.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash