Beslenme trendleri altında yatan tehlike: Proteinin tehlikeli yüzü
Yapılan çalışmalar, yüksek proteinli diyetlerin uzun vadede kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini gösterdi.
Proteinler sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Protein açısından zengin gıdalar özellikle kilo vermenize veya kas yapmanıza yardımcı olabilir. Ancak birçok şeyde geçerli olduğu gibi yapılan çalışmalar çok fazla miktarda alınan proteinin vücut için zararlı olabileceği bulgusuna ulaşıldı.
"Nature Metabolism" dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma bunu gösteriyor. Çalışmaya göre, protein bakımından çok yüksek bir diyet ve buna bağlı olarak kandaki lösin amino asidindeki artış, arterlerin kireçlenmesine yol açıyor.
Pittsburgh Üniversitesi'nden kardiyolog Babak Razani liderliğindeki ekibin çalışması, 2020'deki araştırmalarına dayanıyor. O dönemde, laboratuvar deneyleri ilk kez fazla proteinin farelerde damar sertliği riskini artırdığını gösterdi. Araştırmacılar şimdi proteinlerin bu istenmeyen etkisinin arkasındaki mekanizmayı ve bunun insan vücudu için ne anlama araştırdılar.
Yapılan çalışma 23 denek üzerinde araştırıldı. Deneklerin her birine çok yüksek ve düşük protein içerikli birer öğün verildi. Daha sonra yapılan kan testlerinde ekip, deneklerin yüksek proteinli yemeklerden sonra kanlarında önemli ölçüde daha fazla amino asit bulunduğunu tespit etti. Özellikle lösin konsantrasyonu arttığı tespit edildi.
"ARTERLERDE CİDDİ HASAR"
Lösin vücuttaki bağışıklık hücrelerinin kafasını karıştırır, böylece doğal işlevlerini (kandaki kusurlu hücre bileşenlerinin atılması) artık her zamanki gibi yerine getiremezler. Bu da uzun vadede kan damarlarının duvarlarında plak birikmesine neden olur. Çalışmanın yazarlarına göre, laboratuvarda yapılan takip deneylerinde de görüldüğü üzere, lösin seviyeleri yüzde 22'den fazla protein kalorisi içeren bir diyetle artar.
Çalışmalar ayrıca bitkisel kaynaklı proteinlerin, hayvansal kaynaklı proteinlere göre daha az kanda lösin miktarına yol açtığı gösterdi.
ARTI49