Beşar Esad uzun süre sonra ilk kez uluslararası bir zirveye katılıyor

Beşar Esad uzun süre sonra ilk kez uluslararası bir zirveye katılıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yıllardır süren diplomatik tecridin ardından bugün ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak. Esad Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Suudi Arabistan'da bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, zirveye gitti. Esad, kimyasal silah kullanma ve savaş suçu iddialarıyla karşı karşıya olduğu için katılımının sembolik bir başarı olarak değerlendirildi.

2011 yılında Suriye'deki protestoların şiddetle bastırılmasının ardından ülkede iç savaş başlamış ve Arap Birliği, Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. Esad, sonraki yıllarda sadece Rusya ve İran gibi müttefiklerini ziyaret etmekle yetindi ve kamuoyunda pek görünmedi. Ancak 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ile normalleşme sürecine giren ilk ülke olmuştu.

Arap Birliği zirvesinde Esad'ın bir konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca Kasım ayının sonunda Dubai'de düzenlenecek bir zirvede, Batılı hükümetler ve devlet başkanlarının da katılması planlanıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da katılması beklenen Dünya İklim Konferansı'na Esad da davet edildi.

Fotoğraf:haberlernet NET - Flickr * Public Domain Mark 1.0

HABERE YORUM KAT