Berlinliler "emlak devleri kamulaştırılsın" dedi

Berlinliler "emlak devleri kamulaştırılsın" dedi

Almanya'da başkent Berlin'de yapılan halk oylamasında Berlinlilerin yüzde 56,4'ü dev emlak şirketlerinin kamulaştırılmasından yana oy kullandı. Bu talebin yerine getirilme imkanı ise tartışmalı.

Almanya'da 26 Eylül'de meclis seçimleriyle paralel olarak Berlinliler barınma sorunuyla ilgili halk oylaması için sandık başına gitti.

Berlinlilerin yüzde 56,4'ü kentte giderek yayılan dev emlak şirketlerinin kamulaştırılması yönünde oy kullandı. Ret oyu ise yüzde 39'da kaldı.

Oylamaya sunulan karar metninde Berlin Senatosu, "mülklerin kamu malına dönüştürülmesi için gerekli tüm önlemleri almaya ve bu yönde bir yasa hazırlamaya" çağrıldı. Referandumda somut bir yasa tasarısı oylamaya sunulmadığı için halk oylaması sonucunun siyaset açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak buna rağmen yeni Senato ve meclisin oylama sonucunu dikkate alması gerekiyor.

Almanya'da bu türde düzenlenen ilk halk oylamasında konu, Berlin'de 3 binden fazla konuta sahip olan ve "kâr amacı güden" şirketlerin kamulaştırılmasıydı. Berlin'de bu durumda 240 bin dairenin bulunduğu, bunun da kentteki toplam kiralık dairelerin yüzde 15'ini oluşturduğu belirtiliyor.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT