Berlin’i zorlayacak sorular: “Sivas failleri muhbir olarak mı kullanılıyor?”

Berlin’i zorlayacak sorular: “Sivas failleri muhbir olarak mı kullanılıyor?”

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Almanya’da yaşayan Sivas katliamı failler ile ilgili çok çarpıcı soruları dillendirdi. “İstihbarat failleri koruyor mu?” diyen Akbulut “Yoksa muhbir olarak mı kullanıyorlar?” dedi.

Sol Parti Federal Meclis milletvekili ve Meclis Grubu Göç ve Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Gökay Akbulut  +49’a yaptığı açıklamada, Almanya’da yaşayan Sivas katliamı failleri ile ilgili

Alman hükümetine verdikleri soru önergesinin ayrıntılarını aktardı. Faillere ilişkin son duruma açık ve net bir yanıt istediklerini belirten Akbulut, Ankara ve Berlin’in Sivas katliamının failleri ile ilgili iki yüzlü politikalar yürüttüğünü, ancak Sol Parti olarak olayın takipçisi olacaklarını dile getirdi. 

Almanya’da yaşayan Sivas katliamı faillerine ilişkin kafaları karıştıran soruları ilk kez dile getirmediklerini,  2019 yılında verdikleri soru önergesindeki birçok soruya yanıt alamadıklarını belirten Akbulut, bu kez ayrıntılı araştırmaları sonucu bazı yeni bilgilere ulaştıklarını ve “doğruluğu” teyit edildiğinde hukuki skandala dönüşecek bilgilerin yer aldığı  15 maddelik önergeyi sunduklarını vurguladı.

Sol Parti Hukuk ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu üyesi de olan milletvekili Gökay Akbulut  şöyle konuştu:

“Arada geçen zaman içerisinde biz bu boş cevaplar ile yetinmedik ve Almanya’da yaşamakta olan Sivas katliamı failleri ile ilgili yeni bir soru önergesi hazırladık. Bunun hazırlığında kamuoyu için yeni olan bilgilere ulaştık. Alman hükümetinden bunları teyit etmelerini bekliyoruz. Bu faillerin oturum statüleri nedir? Alman vatandaşlığına başvurdular mı? Başvurdularsa kabul edildiler mi? Türkiye’ye gönderildiler mi? Ve daha birçok soru yer alıyor. Bize ‘Alman istihbaratı failleri koruyor mu?’ yönünde sorular geliyor. Hatta istihbaratın Sivas katliamcılarını muhbir olarak kullandığı yönünde de kaygılar var. 2021 yılında soru önergemize Alman hükümetinden yanıt almayı umuyoruz.”

ETEM CEYLAN NEREDE? KİM KORUYOR?

Sol Parti İçişleri Komisyonu yedek üyesi görevini de yürüten vekil Akbulut fail Etem Ceylan ile ilgili önemli bilgilere ulaştıklarını belirterek, karanlıkta bırakılmış bilgilerin açığa çıkarılma zamanının geldiğini kaydetti. Gökay Akbulut, şöyle konuştu:

 “Sigmaringen İdare Mahkemesi’nin aldığı ve elimizde bulunan 28.09.2006 tarihli kararı uyarınca, fail Etem Ceylan’ın da (13.02.1971 doğumlu) Türkiye’ye sınır dışı edilmesi gerekiyordu. Bu karara karşı temyiz yolunun açılması yönündeki başvuru, 12.12.2006 tarihli ve A 12 S 12 No’lu karar ile reddedilmişti. Ancak Etem Ceylan’ın (13.02.1971 doğumlu) bugün hâlâ Türkiye’de kaçak olduğu belirtilmektedir. Etem Ceylan ile ilgili bizim gözümüzden kaçan başka bir bilgi yok ise bu büyük bir skandal olacak gibi gözüküyor. Buna göre Türkiye’ye sınır dışı edildikten sonra orada arandığı halde yıllarca korunmuş olmalı. Alman hükümetinden gelecek bilgiye göre Türkiye’deki duyarlı milletvekili ve gazeteci arkadaşlara bu konuda iş düşecek.

FAİL ADEM AĞBEKTAŞ MİLLİ GÖRÜŞ’TE İMAM

Öte yandan daha önce medyada yer alan haberlerde, başka şahısların yanı sıra fail Adem Ağbektaş’ın da (01.01.1966 doğumlu) Anayasayı Koruma Teşkilatları tarafından izlenen Milli Görüş’te aktif olduğu ve bu kişinin orada imam olarak çalıştığı ifade edilmektedir. Soru önergemiz ile Alman hükümetinden bu gibi bilgileri teyit ettirmek ve bu faillere karşı harekete geçilmesini istiyoruz.”

Almanya’da bulunan Sivas katliamı failleri ile ilgili daha önce Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ve Birlik’90 / Yeşiller eski federal milletvekili Memet Kılıç da birer soru önergesi vermişti.

IŞIN TOYMAZ – BERLİN

HABERE YORUM KAT