Berlin’e göre ABD’deki kargaşanın suçlusu belli: Donald Trump

Berlin’e göre ABD’deki kargaşanın suçlusu belli: Donald Trump

Washington’da yaşanan şiddet olayları ve Kongre binasının basılmasını değerlendiren Almanya Cumhurbaşkanı ile Başbakanı, olaylardan Trump’ın sorumlu olduğu görüşünde birleşti.

ABD’nin görevi devretmeye hazırlanan Başkanı Donald Trump ve taraftarları, Almanya’da merkez sağ ile merkez solu bir kez daha birleştirmeyi başardı. Halen federal hükümetteki “büyük koalisyonun” ortakları olarak görev yapan iki partinin Trump ve ABD’de yaşanan kaotik ortam konusunda uzlaştığı gözlendi. Almanya’nın Hıristiyan demokrat (CDU) Başbakanı Angela Merkel ile sosyal demokrat (SPD) Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e göre, Donald Trump Washington’daki kanlı olaylardan sorumlu. 

Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, olaylarla ilgili yorumunda Trump’ın Kongre’yi basan “silahlı güruhu” kışkırttığını ileri sürerek, “Amerikan demokrasisinin yüreğine yapılmış bir saldırıydı bu. İzlediğimiz sahneler yalan ve daha çok yalanın, bölücülüğün ve demokrasiyi aşağılamanın, kin ve nefretin sonucudur” dedi. 

Başbakan Angela Merkel de Washington’dan gelen resimlerin kendisini öfkelendirdiğini ve üzdüğünü belirtirken, “Trump, ne yazık ki, 2 Kasım seçimlerindeki yenilgisini kabul etmedi. Bu da böyle olayları, böyle şiddet içeren olayları mümkün kılan bir atmosfer yarattı” diye konuştu. 

POPÜLİSTLER İKTİDAR OLURSA

Sosyal demokrat (SPD) Federal Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz da yaptığı açıklamada bu olaylarda Trump’ın bir sorumluluk payı bulunduğunu hatırlattı. Trump’ın birçok insanı kışkırttığını ve onları dizginlemediğini belirten Scholz, Trump ve yaşanan son olayların, “popülistlerin iktidara geldiğinde neler yapacaklarına” dair bir örnek olduğu görüşünü dile getirdi. 

Bu arada Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Başkanı ve Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Washington’daki olaylardan Almanya’daki tarihi parlamento binası için de dersler çıkarılması gerektiğini belirtti. Muhafazakâr politikacı, olayların uzun bir süredir gündemde olan zihinsel ve siyasal kundaklamanın bir sonucu olduğunu belirterek, ABD’den gelen resimlerin federal meclisin dokunulmazlığının her tür saldırıya karşı mutlaka savunulması gerektiğini bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti.  

SPD’li Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Washington’daki saldırıların Berlin’deki tarihi parlamento binasına bir süre önce sağ popülist AfD taraftarlarınca yapılan saldırıyla paralellikler gösterdiğini savundu. Sağ popülist AfD’nin Başkanı Jörg Meuthen ise ABD’deki olayları kınadı ve bu tür olayların kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. Meuthen, Alman parlamento binası merdivenlerinde geçen yıl yaşanan olaylarla ABD’deki kanlı olayların birbirine benzemediğini ileri sürdü. 

+49-BERLİN

FOTO: DPA. A.A.

HABERE YORUM KAT