Berlin’den Türkiye’ye kadın sesi: “Çocuk istismarı affına hayır!”

Berlin’den Türkiye’ye kadın sesi: “Çocuk istismarı affına hayır!”
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103’üncü maddesi ile ilgili “çocuk istismarı affı” içeren yasa değişikliğine karşı tepki Almanya’nın başkentinden geldi. Berlin Türk Kadınlar Birliği (BETAK) bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Türkiye’de bir yasa değişikliği ile çocuk istismarcılarına af kapısının açıldığı iddiası, Berlin’de birçok kadını harekete geçirdi. Söz konusu yasa değişikliği, 13 yaşındaki kız çocuklarına istismardan yargılanmış ve hatta mahkûmiyet kararı kesinleşip cezaevine konmuş kişilerin, resmi nikâh yapıldığı takdirde serbest kalmalarını, bu evlilik 5 yıl sürdüğü takdirde ise cezanın tamamen kalkmasının kapısını aralıyor. Bu arada Türkiye’ye kadın hakları konusunda önemli kazanımlar sağlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması yönündeki açıklamalar, kadın haklarını korumak ve çocuk istismarı affına karşı bir platform oluştu. 

Bu platforma destek kamuoyunda bir çığ gibi büyüdü. Bu desteklerden biri de Berlin’den geldi. Berlin Türk Alman Kadınlar Birliği BETAK yayınladığı basın açıklamasıyla kamuoyunun dikkatini konuya çekerek, Berlin’in önemli merkezlerinden biri olan Ku’damm’da “Yıkık Kilise” olarak bilinen “Gedächtniskirche” önünde bir protesto eylemi yaptı.

Etkinlik, Berlin merkezli “kadinca.eu” haber sitesinde Özlem Coşkun ve Ali Yıldırım tarafından ayrıntılı olarak haberleştirildi. Eyleme Berlin’deki sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra farklı meslek gruplarından konuya duyarlı çok sayıda kadın ve erkek de katıldı. Bir basın açıklamasıyla başlayan eylemde, kadın hakları ve çocuk istismarına karşı Almanca ve Türkçe sloganlar atıldı. 

BERLİN’DEN GİDEN SLOGANLAR

Etkinliğin mimarı BETAK Başkanı Hatice Selçuk, “KADINCA.eunun sorularını yanıtlarken şunları söyledi: “Hava şartlarına ve pandemi sonrası olmasına rağmen katılımdan son derece memnunum. Aslında olması gereken oldu. Kadınlar ve çocuklar hassasiyetimizdir, orada dünya durur. Bunun erkeği, kadını, rengi, partisi, siyasi görüşü olmaz. Onun için de diyoruz ki: Çocuklar ve kadınlar siyaset üstüdür, çocuklara dokunma!”

CHP BERLİN BİRLİĞİ: AF OLMAZ! 

Protesto eylemine destek veren CHP Berlin Birliği Genel Sekreteri Alev Ayhan, çocuk istismarı affının yanı sıra İstanbul Sözleşmesi’nin de tartışmaya açıldığına dikkat çekerek, “Amaçları kadınları bütün platformlardan uzaklaştırmak ve ona sadece ‘anne’ kimliği vermek. Bunu kabul etmiyoruz. Ayrıca çocuklara yapılan suçların affı olmaz. Siz kimsiniz ki, çocuklarımızın haklarını gasp ediyor, onlara karşı işlenen suçları af edebiliyorsunuz. Türkiye’de, Almanya’da dünyanın her yerinde bu işin takipçisiyiz, bunun peşindeyiz” dedi.

 

İNSAN HAKLARI İHLALİDİR!

Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği eski Başkanı Dr. Emine Yüksel, hem kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, hem de bir anne olarak çocuk istismarı affı girişimlerinin kendisini derinden üzdüğünü vurgulayarak, “Almanya’da yıllardır yaşayan, buradaki kadın haklarının faydalarını gören bir insanım. Buna dayanarak şunu söyleyebilirim. Cinsel istismar, bir insan hakları ihlalidir. Üstelik bu ihlale maruz kalan çocuk bedenleridir. 9 yaşında, 12 yaşında, kaldı ki 16 yaşında bir kız çocuğu kesinlikle cinselliğe hazır değildir” şeklinde konuştu.

Bu yaşlardaki çocukların cinselliğe zorlanmaları, hem bedenlerinde hem ruhlarında yara açacaktır. İstismarcılarla evlendirilmek istenmelerinin travmasını düşünemiyorum bile” diyen  Dr. Yüksel, şunları da sözlerine ekledi: “Devlet eliyle bu travmatik durum nasıl meşrulaştırılabilir? Böyle bir kanun ruhen hasta, sapık insanların işini kolaylaştıracaktır. Ayrıca mevzu bahis sadece kız çocukları değil, erkek çocukları da istismara uğramaktadır, özellikle çıraklık eğitimi ya da dini eğitimlerden geçerken. Bununla ilgili bizlere ulaşan haberler gerçekten çok üzücü. Çocukları korumak devletlerin öncelikli görevi olmalıdır.”

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez

TÜRKİYE ORTAÇAĞA DÖNMEYECEK!

Protesto eylemine katılan Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez, Türkiye’de kadınlara verilen hakların geri alınmak istendiğini ve bunu kesinlikle reddettiklerini belirterek, “Elimizden geldiğince tüm kadın kuruluşlarıyla bu konuda eylem birliğine ve dayanışmaya hazırız. Buna sonuna kadar devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Ortaçağ’a dönmeyecek” dedi.

Berlin Halkçı Devrimci Birliği Kadın Kolları Başkanı Gül Ataseven Özen de, Türkiye’deki gelişmeleri üzüntüyle takip ettiklerini ve dayanışma için protesto eylemine katıldıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Biz kadınlar Türkiye’deki gidişatın vahametinin farkındayız. Birlikte daha güçlü olduğumuzu biliyoruz. Bunun için de sonuna kadar yan yana direniş göstereceğiz. Sloganımız: Herkes için eşitlik, herkes için özgürlük!”

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Ali Erdoğmuş 

TÜRK KADINI KÖLELİĞİ REDDEDİYOR

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Ali Erdoğmuş Cumhuriyet’in emperyalizme karşı mücadeleyle kurulduğunu hatırlatarak, “Ülkemizin kuruluşunda Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Makbule Hanımlar mücadeleye önderlik ettiler. Kadınlar erkeklerle birlikte ülkelerini ve haklarını savundu. Bugün ülkemizde kadın haklarına saldıran gerici bir anlayış var. Bu güruh mutlaka kadınların mücadelesiyle hak ettiği cevabı alacaktır. Türk kadını dün de, bugün de, yarın da köleliği hep reddedecektir” dedi.

+49 – BERLİN

KAYNAK VE FOTOĞRAFLAR: www.kadinca.euAYPA.TV