Berlin’de yasak: Korona önlemlerine karşı düzenlenen gösteri tehlikeli bulundu

Berlin’de yasak: Korona önlemlerine karşı düzenlenen gösteri tehlikeli bulundu

Federal Almanya’nın başkentinde hafta sonunda koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri protesto etmek yasaklandı. Berlin yönetimine göre, gösteriye binlerce kişinin katılacak ve hijyen kuralları yine hiçe sayılacak. Yasağa itiraz var.

Koronavirüs önlemlerinin her türlü sınırı aştığını ve temel hakların çiğnendiğini ileri süren gruplardan “Stuttgart 711” öncülüğündeki “hijyen önlemleri karşıtlarına” Berlin’de protesto yürüyüşü düzenleme izni verilmedi. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, protestolara katılanların yürürlükte bulunan Enfeksiyon Koruma Yasası’na aykırı davranmasının beklendiği, bu nedenle cumartesi günü planlanan gösterilerin yasaklandığı belirtildi.

thumbs-b-c-e9038c2582179c40513547875519cb07.jpg

Açıklamada, 1 Ağustos’ta aynı amaçla yapılan gösterilere katılanların bilinçli olarak hijyen kuralları, sosyal mesafe ve diğer koşullara uymadıklarının görüldüğü anımsatıldı.

DEVLET KASITLI OLARAK ALDATILAMAZ!

Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, kararın insanların toplanma özgürlüğüne karşı değil, salgından korunmak için verildiğini ifade ederek ülkede koronavirüs (Covid-19) vakalarının arttığına işaret etti.

Ağustos başında yapılan gösterilerde, organizatörlerin emniyet birimleriyle yaptıkları görüşmelerde kabul ettikleri 1,5 metre mesafe ve maske takma gibi kuralların bilinçli bir şekilde ihlal edildiğine dikkati çeken Geisel, “Böyle bir davranış kabul edilemez. Devlet kasıtlı olarak aldatılmaz” ifadesini kullandı.

Geisel, yasağa rağmen cumartesi günü kentte büyük kalabalıklar oluşması durumunda polisin buna karşı kararlı tutum sergileyeceğini kaydetti.

İTİRAZ EDECEĞİZ!

Ancak protestoyu düzenleyen Stuttgart girişimi “Querdenken 711” adına yapılan bir açıklamada, izlenen koronavirüs politikalarına karşı planlanan gösterinin yasaklanmasını sineye çekmeyecekleri vurgulandı. Gİrişimin öncüsü Michael Ballweg, “Eyalet İçişlerİ Bakanı’nın kararına karşı hukuki yoldan itiraz ediyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya bu düşmanca saldırıyı reddedeceğini düşünüyoruz” dedi. Ballweg, kesin bir dil kullanarak “Querdenken 711’in bu ve diğer toplantıları yapılacaktır” diye konuştu. 

Stuttgart kentinde kurulan “Querdenken 711” adlı bir oluşum cumartesi günü Berlin’deki 17 Haziran Caddesi’nde 22 bin 500 katılımcıyla gösteri yapacağı yönünde eyalet polisine müracaatta bulunmuştu. Ayrıca aynı gün kentin Mitte ilçesinde 17 bin kişilik bir yürüyüş planlanmıştı.

Covid-19 önlemlerine uyulmadığı gerekçesiyle 1 Ağustos’ta yapılan ve 20 binin üzerinde kişinin katıldığı gösteri polis tarafından önceden sonlandırılmıştı.

+49 – BERLİN

FOTO: Christoph Soeder/ DPA; A.A.

HABERE YORUM KAT