Berlin’de korona önlemlerine karşı gösteriler bilmeceye dönüştü: Var mı, yok mu?
Berlin’de polis koronavirüs önlemlerini protesto etmek amacıyla düzenlenecek gösterileri yasaklamıştı. Berlin İdare Mahkemesi o kararı kaldırdı. Göstericiler sevindi. Gerginlik ve belirsizlik sürüyor.
Berlin İdare Mahkemesi cumartesi günü yapılacak koronavirüs önlemlerine karşı protesto gösterisini yasaklayan kararı iptal edince siyasal gündem yeniden karıştı. Aşırı sağın kullandığı ve sağlık kurallarına da uyulmadığı iddia edilen gösterinin belli yükümlülükler yerine getirilerek yapılabileceği açıklandı.
Ancak kararın yine de hukuken kesinleşmediği ileri sürüldü. Berlin Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada Berlin İdare Mahkemesi’nden çıkan kararın ayrıntılarıyla incelendiği, itiraz edilip edilmeyeceğinin sonra karara bağlanacağı bildirildi. Berlin Emniyet Müdürü Barbara Slowik, daha önce yaptığı bir açıklamada, kararın İdare Mahkemesi’nce reddedilmesi halinde Berlin eyaleti olarak Yüksek İdare Mahkemesi’ne itiraz için başvuruda bulunulacağını duyurmuştu. Dolayısıyla berlin yönetiminin itiraz etmesi bekleniyor.
MASKE, SOSYAL MESAFE VE KATILIMCI SAYISI
Cumartesi günkü gösteri için Stuttgart merkezli “Querdenken 711” girişimi Berlin'in büyük “17. Juni” Caddesi’nde, ünlü Brandenburg Tor yakınlarında 22 bin kişinin katılacağı bir gösteri için bildirimde bulunmuştu. Ancak Berlin polisi bu ve daha küçük 9 gösteriyi çarşamba günü yasaklamıştı.
Polis, gerekçe olarak on binlerce katılımcının genelde maske takmayacağını ve sosyal mesafe kurallarına uymayacağını göstermiş, bunun yüksek bir sağlık riski içerdiğini hatırlatmıştı. Örnek olarak da katılımcı sayısı hâlâ tartışma konusu olan 1 Ağustos’taki yürüyüş ve katılımcılar gösterilmişti.
Berlin İdare Mahkemesi yasak kararı için gerekli şartların bulunmadığını, kamu güvenliğini doğrudan tehlikeye düşürecek ipuçlarını yeterince gösterilemediğini bildirdi. Yasak kararının kaldırılmasında, gösteri düzenleyenlerin bir hijyen konsepti sunduğuna da dikkat çekildi ve bu konsepte uyulmayacağına dair inandırıcı gerekçeler gösterilemediği kaydedildi.
Gösteriyi düzenleyenler adına bir açıklama yapan Michael Ballweg, polisin aldığı yasak kararını “anayasaya düşmanca bir saldırı” sözleriyle yorumlamış, tüm hukuki yollara başvuracaklarını, gerekirse anayasa mahkemesine kadar gideceklerini bildirmişti.
Bu arada Berlin polisince yasaklanan toplantı ve yürüyüşün yerine yapılmak üzere, ilgili makamlara binlerce gösteri bildirimi gönderildiği belirtildi.
Berlin İçişleri Bakanı Andreas Geisel diğer eyaletlerden ve merkezi yönetimden binlerce polisin ya yasak kararını ya da gösteri yapılırsa katılımcıların sağlık kurallarına uyup uymadıklarını denetlemek üzere görevlendirileceğini bildirdi. Sosyal demokrat politikacı, gösteriye 50 bin kişinin katılmasını beklediklerini, bunlar arasında aşırı sağın ve saldırgan bir potansiyelin yer alacağını hatırlattı.
+49-BERLİN
FOTO: DPA