Berlin’de kira ve konut sıkıntısına yönelik referandum

Berlin’de kira ve konut sıkıntısına yönelik referandum

Berlin’de bugün genel seçimlere paralel olarak kira ve konut fiyatlarıyla mücadeleye ilişkin bir de halk oylaması var.

Berlin’de bugün genel seçimlere paralel olarak halk, eyalet meclisi seçimleri ve bir de referandum için sandık başında. Referandumda seçmen kiralardaki aşırı artışın önlenebilmesi amacıyla çok sayıda toplu konutun emlak şirketlerinden alınarak kamulaştırmasını oyluyor.

Berlin Almanya'nın yakın tarihinde çok sayıda konut eylemine ve inisiyatifine sahne oldu. Son yıllarda ortaya çıkan bir oluşum ise eskisine oranla daha büyük bir başarı ve kitle desteği yakaladı. Onun topladığı 350 binden fazla imza ile bugün Berlin'de seçmen geleceğin konut ve kira fiyatları politikasını da belirleyecek bir referendum için oy kullanıyor.

"Deutsche Wohnen & Co. enteignen” isimli inisiyatifin başını çektiği halk oylamasında vatandaşlar 3 binden fazla konutu olan özel emlak şirketlerinden konut satın alınarak kamulaştırılmasını ve Berlinlilere sunulmasını öngörüyor. Kooperatifler bu talebin dışında tutuluyor.

Barınmanın ve ödenilebilir bir konutun anayasal hak olduğu vurgusuyla hareket eden gruplar, bunu Alman Anayasası’nın 15’nci maddesine dayandırıyor. Bu madde, doğal kaynakların, emlak ve arsaların, üretim araçlarının kamu yararına olmak üzere tazminat karşılığından kamulaştırılabileceğini söylüyor. Şimdiye kadar hiç uygulanmayan bu maddeye dayanarak konutların kamulaştırılmasının hukuka uygun olup olmadığı konusunda ise görüşler farklı.

Halk oylamasından konutların kamulaştırılması yönünde karar çıkması halinde “Deutsche Wohnen & Co. enteignen” isimli inisiyatif karşılığında 7 milyar 300 milyon ile 13 milyar 700 milyon euro tazminat ödeneceğini hesap ediyor. Berlin Eyalet Hükümeti ise bunun 29-30 milyar euro tutarını bulacağını ileri sürüyor.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT