Berlin'de kira fiyat artışlarına karşı yeni hamle

Berlin'de kira fiyat artışlarına karşı yeni hamle

Berlin’de kirası ödenebilir konut bulmak, en büyük sorunların başında geliyor. Buna karşı SPD’li Franziska Giffey başbakanlığında iktidara yeniden gelen SPD, Yeşiller ve Sol Parti arasındaki koalisyon hükümeti ödenebilir kira konusunda yeni bir öneri sund

Önceki hükümetin hayata geçirdiği ‘Mietendeckel-Kira Üst Sınırı’ düzenlemesi eyalet anayasa mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Geçen yıl yapılan eyalet seçimlerinden sonra SPD’li Franziska Giffey başbakanlığında iktidara yeniden gelen SPD, Yeşiller ve Sol Parti arasındaki koalisyon hükümeti ödenebilir kira konusunda yeni bir öneri sundu. Eyalet Başbakanı Franziska Giffey ve Şehircilik, İmar ve İnşaat Senatörü Andreas Geisel, yeni öneriyi kamuoyuna paylaştı. Buna göre Berlin’de kiracılar için ‘gelire göre katlanabilir bir kira sınırı’ önerildi. Eyalet Başbakanı Franziska Giffey, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, “Berlin’de hiç kimsenin kira için net hane gelirinin yüzde 30’undan fazlasını ödemek zorunda olmadığını hayal edin. Bu herkes için adil ve anlaşılır bir çözüm olur” dedi.

Giffey yeni önerilerinin, kira artışına çözüm bulmak amacıyla kurulan ‘Yeni Konut İnşası ve Uygun Fiyatlı Konut Birliği’ adlı oluşum tarafından destek göreceğine inandığını söyledi. Birlikte, eyalet hükümeti temsilcileri ve ilçelerdeki politikacıların yanı sıra konut ve inşaat sektörü temsilcileri, kiracılar derneği, sosyal kuruluşlar ve sendika temsilcileri yer alıyor. Birlik ödenebilir konutla ilgili kararı haziran ayında verecek. Giffey öte yandan konut krizi karşısında, kira artışını yılda yüzde bir ile sınırlamak gibi ‘çok genel’ çözümlere karşı uyarıda bulundu. Giffey, Yeşiller tarafından önerilen beş yıllık kira moratoryumunun da finanse edilemeyeceğini kaydetti.

Senatör Geisel ise, yılın ilk dönemlerinde kira artışının enflasyon artışına göre yüzde 1 veya yüzde 2 ile sabitlenmesinin gündeme geldiğini ancak değişen şartlarda bunun mümkün olmadığını kaydetti. Bu süre içinde Almanya’da enflasyon oranı yüzde 7.2’ye kadar yükseldi. Bu anlamda Yeşiller’in kira artışını enflasyona sabitleme önerisinin gerçekleşemeyeceğini ifade eden Geisel, hükümetin 10 yıl içinde 200 bin konut inşa edilmesi hedefinin de gecikmeli olarak gerçekleşebileceğini kaydetti.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf: Unsplash

 

HABERE YORUM KAT