Berlin'de bir kiracı oturduğu evi iki katına başkasına kiraladı, ev sahibi çileden çıktı

Berlin'de bir kiracı oturduğu evi iki katına başkasına kiraladı, ev sahibi çileden çıktı
Berlin’de bir kiracı, kendi kirasının iki katına dairesini başkasına kiralayınca dava açıldı. Federal Mahkeme’de görülen dava, Almanya’daki tüm alt kiralama kurallarını sarsabilir.

Berlin’de bir kiracı tam anlamıyla “uyanıklık” yaptı ve ülkenin gündemine oturdu.

460 Euro’ya oturduğu dairesini, tam 962 Euro’ya başkasına kiraya verince işler karıştı. Ev sahibi tarafından açılan dava, şimdi Federal Adalet Mahkemesi (BGH) tarafından inceleniyor ve sonuç, Almanya’daki alt kiralama dengelerini sarsabilir.

Hukukla karşı karşıyalar

BGH Başkanı, alt kiralamanın amacının kiracıları desteklemek olduğunu vurguladı:

“Alt kiralama, yurtdışına çıkış veya maddi sıkıntılar sırasında kolaylık sağlamalı. Kar kapısı haline gelmemeli.”

Bu sözler, kiracılar için bir uyarı niteliğinde. Evini kar için başkasına kiraya verenler artık hukukla karşı karşıya.

“Ben kâr peşinde değildim”

Kiracı Abdur-Rahman El-Khadra ise suçlamaları reddetti ve “Amacım para kazanmak değildi” diyerek savunma yaptı.

Abdur-Rahman El-Khadra, dairenin yüksek kira bedelini, el yapımı mobilyalar, televizyon, ses sistemi, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve iki bisikletle gerekçelendirdi. Ancak Berlin Eyalet Mahkemesi bu açıklamayı kabul etmedi.

Hakimler, yasal sınırlara göre en fazla 748 Euro kira alınabileceğini belirtti ve ev sahibinin alt kiralamaya onay vermek zorunda olmadığına da karar verdi.

Alt kiralama yasaklanabilir

Alman Kiracılar Birliği’nden sert uyarı geldi:

“Kar amaçlı alt kiralama, konut krizini sömürmek demektir.”

Eğer BGH, kar güden alt kiralamayı hukuka aykırı bulursa, Almanya’da alt kiralama sistemi kökten değişebilir ve yasaklanması gündeme gelebilir.

Berlin’deki bu “uyanık kiracı” skandalı, sadece tek bir kiracının hikayesi değil, ev sahiplerinin mağduriyeti, konut krizinin derinliği ve fırsatçılığın sınırlarını da ortaya koyuyor. Sosyal medya ve gündelik yaşamda tartışmalar şimdiden alevlendi.

ARTI49