Berlin'de "bıktık" mitingi... Dosya Cem Özdemir'in masasında

Berlin'de "bıktık" mitingi... Dosya Cem Özdemir'in masasında

"Bıktık!" ittifakı, başkent Berlin'de GDO'suz, kırsal ve çevre dostu tarım lehine gösteri yaptı. "Hayvan refahı pazarlık konusu olamaz" diyen göstericiler, taleplerini içeren bir önergeyi Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir'e sundu.

Uluslararası Yeşil Hafta vesilesiyle binlerce kişi bugün Berlin'de GDO'suz, kırsal ve çevre dostu tarım lehine gösteri yaptı. "Bıktık!" ittifakı tarafından düzenlenen bu yılki mitingin sloganı, "İyi gıdanın bir geleceğe ihtiyacı var" idi. Organizatörlere göre mitinge yaklaşık 8000 kişi katıldı.

SPD'nin genel merkezi Willy Brandt House'da düzenlenen bir başlangıç etkinliğinin ardından göstericiler hükümet bölgesinden geçerek Federal Tarım Bakanlığı'na ve oradan da Başbakanlık binasına yürüdüler. Campact ağı, "sosyal açıdan adil ve ekolojik bir tarımsal dönüşüm lehine ve tarım politikasındaki duraklamaya karşı" önemli bir sinyalden söz etti. Çevre örgütü BUND, tarımda çevre ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik kesintilere karşı çıktı. Mitinge katılan bazı örgütler de aşırı sağa açıkça karşı çıktı ve demokrasinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

CEM ÖZDEMİR'E SUNDULAR

Çiftçiler için adil üretici fiyatları ve ahırların dönüştürülmesi için bir hayvan refahı vergisi için özel taleplerde bulunuldu ve, "Hayvan refahı pazarlık konusu olamaz" dediler. Diğer talepler arasında kimyasal olarak sentezlenmiş pestisitlerin kullanımının azaltılması ve çiftçilerin çevresel hizmetlerinin genel olarak daha fazla ücretlendirilmesi yer aldı. Yeşil genetik mühendisliğinin kullanımı ve etiketleme gerekliliklerine bağlılık reddedildi.

Göstericiler taleplerini içeren bir önergeyi Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir'e sunarak, "Şimdi bir sonraki adımı atma zamanı: Borchert Komisyonu'nun hayvancılığın yeniden düzenlenmesi ve bunun için gerekli mali araçlara ilişkin tavsiyelerini nihayet hayata geçirin" denildi.

Tarım, çevre, sosyal ve kalkınma sektörlerinden 60'tan fazla dernek ve kuruluş "Bıktık!" ittifakının üyesi. Bunların yanı sıra organik tarım ve gıda ticareti sektöründen başka kuruluşlar da var.

Miting ile kısmen aynı zamanda Berlin'de bir tarım bakanları konferansı düzenlendi ve Özdemir bu konferansta dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 70 mevkidaşının yanı sıra uluslararası kuruluşlardan delegasyonları da Berlin'de kabul etti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT