Berlin’de antisemitik saldırı: Gamalı haç ve tehdit mesajı
Berlin’in Prenzlauer Berg semtinde yaşanan antisemitik saldırı, mahallede büyük tepkiye yol açtı. Sessiz bir ara sokakta bulunan bir apartmanın duvarına gece saatlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından gamalı haç çizildi ve “Kill all jews” ifadesi yazıldı. Olayın ardından güvenlik birimleri harekete geçerken, çevrede yaşayanlar yaşananlara sert tepki gösterdi.
Saldırının tam olarak ne zaman gerçekleştiği netlik kazanmadı. Ancak söz konusu nefret içerikli yazıların cumartesi sabahı erken saatlerde görüldüğü bildirildi. “Jewsofberlin” adlı Instagram hesabında paylaşılan bir gönderide, olayı fark eden ve ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini yaşadıklarını aktardı. Gece saatlerinde eve döndüğünü belirten kişi, "Bu sabah saat 3'te eve geldim ve evimin duvarında bu korkunç grafitiyi buldum. Tam anlamıyla öfkeliyim ve sarsıldım" ifadelerini kullandı. Aynı paylaşımda antisemitizme karşı toplumsal duyarlılık çağrısı da yapıldı: "Bu tür nefret boşluktan doğmaz. Hepimiz sesimizi yükseltmekle sorumluyuz"
Polis soruşturma başlattı
Cumartesi günü öğle saatlerinde bir kadının ihbarı üzerine polis olay yerine sevk edildi. Berlin polisi yetkilileri, duvarda yazı ve gamalı haç tespit edildiğini doğrularken, olayın arka planının devlet güvenlik birimleri tarafından araştırıldığını açıkladı. Antisemitik vakaların kayıt altına alınması için vatandaşların bu tür olayları RIAS adlı kuruma bildirebileceği hatırlatıldı.
Saldırının neden özellikle bu binayı hedef aldığı konusunda belirsizlik sürüyor. Mahalle sakinlerinden biri, komşuluk grubunda haberi gördüğünde büyük şaşkınlık yaşadığını dile getirerek, olayın kaynağını anlamakta zorlandıklarını ifade etti. Yaşananlar, Almanya genelinde art arda gelen antisemitik olayların son halkası olarak değerlendiriliyor. Bir gün önce Münih’te bir İsrail restoranına yönelik saldırı da kayıtlara geçmişti.
Yazılar mahalle sakinleri tarafından silindi
Pazar günü itibarıyla duvardaki nefret içerikli yazıların ortadan kaldırıldığı görüldü. Bazı mahalle sakinleri, herhangi bir resmi izin almadan grafitileri boyayarak kapattı. Duvarda daha önce bulunan sembollerin yerini ise büyük, gümüş-mavi tonlarda iki kalp figürü aldı. Ancak bu müdahale hukuki açıdan tartışmalı. Alman Ceza Kanunu’na göre, mülk sahibinin izni olmadan yapılan bu tür işlemler resmi olarak mala zarar verme suçu kapsamında değerlendirilebiliyor.
Fotoğraf: Instagram / @jewsofberlin