Berlin seçimleri tekrarlanacak mı ?

Berlin seçimleri tekrarlanacak mı ?

Başkentte seçim günü yaşanan kaosun ardından, Berlin’de seçimlerin tekrarlanabilmesi gündeme geldi.

Seçimlerde yapılan her hata otomatik olarak geçersizliğe yol açmıyor ancak Federal Anayasa Mahkemesi’ne göre, hataların boyutu ciddiyse seçimin tekrarlanması gerekiyor. Berlin seçimlerinin ise tamamının mı yoksa sadece kaosun yaşandığı bölgelerde mi tekrarlanacağı hala belirsizliğini koruyor.

Aksiliklerin listesi uzun: Eksik veya yanlış oy pusulaları, gönderilen seçmenler ve sandık merkezlerinde saat 6’dan sonra oy kullanmaya devam edilmesi. Bu aksiliklerle ilgili Anayasa Mahkemesi eski başkanı Profesör Helge Sodan(62) yaptığı açıklamada “Yüzlerce seçmenin etkilendiği, eksik ve yanlış oy pusulaları seçim eşitliğini ihlal ediyor.” Sodan, seçim günü sandıkların önünde iki saati bulan uzun kuyrukların da ciddi sorun teşkil ettiğini belirtti. Bununla birlikte eğer aksilikler sadece belirli bölgelerde yaşandıysa, seçimin tüm şehirde tekrarlanması orantılı değildir.'' ifadelerini kullandı.

Anayasa hukukçusu Prof. Rupert Scholz(84) konu hakkında ''İki ya da üç eksik oy pusulası seçimin sonucunu etkilemez ancak eğer yaşanan karışıklık büyükse, bundan seçim etkilenmiş olabilir.” açıklamasında bulundu. 

Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters (59, CDU) Berlin’deki seçim kargaşasını bizzat yaşadı. O, Nikolsburger Platz'daki (Wilmersdorf) Cecilien ilkokulunda saat 3'ten kısa bir süre önce oy kullandı. "Son oy kâğıtlarından birini aldım ve yaklaşık bir buçuk saat sıraya girdikten sonra oyumu kullanabildim" dedi. Adalet Senatörü Dirk Behrendt (50, Yeşiller) yaşanan sorunların daha detaylı araştırılmasını istiyor.

Artı49 Haber Merkezi

Haber Çeviri: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT