Berlin Neukölln’deki saldırılar serisi: Zanlılar nihayet  tutuklandı

Berlin Neukölln’deki saldırılar serisi: Zanlılar nihayet tutuklandı

Berlin’in Neukölln semtinde 20’den fazla kundaklama dahil olmak üzere en az 72 suç işleyen 2 aşırı sağcı uzun araştırmalar sonrası nihayet tutuklandı.

Berlin polisi çarşamba günü Berlin-Neukölln’deki aşırı sağcı saldırılar ile ilgili olarak iki şüpheliyi tutukladı. Başsavcı tutuklamayı bu sabah Twitter üzerinden duyurdu. Saldırılar özellikle 2016 ile 2018 arasında kundaklama ve tehdit gibi çok sayıda eylemi içeriyor. Bugüne dek söz konusu zanlılar hakkında bir türlü kanıt toplayamayan polisin, aşırı sağcıları nihayet tutuklaması sevinçle karşılandı.

 Öte yandan saldırılar serisi aynı zamanda siyasi bir tartışmayı da tetikledi. Soruşturmadaki “tersliklere” işaret edildi. 

Uzun yıllardan bu yana süren soruşturmalara rağmen Berlin polisinin herhangi bir fail yakalayamaması üzerine 2019 baharında bir soruşturma ekibi kurulmuştu. Ayrıca bu yıl ekim ayında özellikle 2016-2018 yılları arasındaki kundaklama ve tehdit gibi en az 72 eylemi yeniden araştırmak, soruşturmanın tamamını gözden geçirmek ve polisin olası hatalarını tespit etmek üzere iki özel müfettiş de atanmıştı.

SORUŞTURMALAR BAŞARISIZ KALMIŞTI 

Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, eylül ayında yaptığı açıklamada “Bu eylemlerden kimin sorumlu olduğuna dair net varsayımlar var. Ancak soruşturmada başarısızlıklar ve aksilikler de söz konusu. Kurbanlar, Anayasayı Koruma Dairesi ve polis tarafından  şüpheli neonazilere karşı uyarılmadı” demişti. Polis şefi Barbara Slowik de sonbaharda bir açıklama yaparak Neukölln’deki kriminal polisin soruşturma grubunun çok küçük ve personelin “yetersiz” olduğunu itiraf etmişti. 

Federal Meclis Sol Parti milletvekili Martina Renner ise faillerin tutuklanmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Renner basına yaptığı açıklamada “Neukölln’deki tüm saldırılar iki faile mi atfedilmeli, yoksa sadece bireysel saldırılar mı? Olası suç ortakları ve destekçileri sorunu açıklığa kavuşturulmalıdır” dedi. 

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT