Berlin CSD saldırısında yeni bilgiler ortaya çıktı: Telefonda IŞİD'e bağlılık videosu bulundu
Berlin'de Christopher Street Günü (CSD) etkinliğinin yakınında düzenlenen İslamcı terör saldırısının üzerinden dört gün geçmesine rağmen saldırganın motivasyonu ve olayın ayrıntılarına ilişkin birçok soru yanıt bekliyor. Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Iris Spranger ile Berlin Emniyet Müdürü Barbara Slowik, gelişmeler hakkında Berlin Eyalet Meclisi'ne bilgi verecek. Bu kapsamda eyalet parlamentosunun İçişleri Komisyonu olağanüstü toplanacak.
Spranger ve Slowik'in, saldırı öncesinde ve sonrasında polisin aldığı önlemler hakkında milletvekillerini bilgilendirmesi ve yöneltilecek soruları yanıtlaması bekleniyor.
Gözetim süreci mercek altında
Olağanüstü toplantıda, güvenlik birimlerinin önceden tanıdığı İslamcı saldırgan Abdul B. ile ilgili yürütülen takip sürecinde herhangi bir hata yapılıp yapılmadığı da değerlendirilecek.
Pazartesi günü basında yer alan haberlere göre 21 yaşındaki Abdul B., saldırıdan önce Eyalet Kriminal Dairesi tarafından izleniyordu. Kriminal polis tarafından takip edilen şüpheli, evinin karşısına yerleştirilen güvenlik kamerası tarafından saldırıdan kısa süre önce de görüntülendi. Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR'nin haberlerine göre, bu görüntülerde saldırıya hazırlandığını düşündürecek somut bir davranış tespit edilmedi.
Cumartesi günü CSD etkinliğinin yakınında gerçekleşen saldırıda Abdul B.'nin, mevcut bulgulara göre otomobiliyle çok sayıda kişiye çarptığı, ardından da pala kullanarak başka kişileri yaraladığı belirtiliyor. Saldırıda bir kadın yaşamını yitirirken, 31 kişi çeşitli şekillerde yaralandı. Şüpheli, pazar akşamı kendisini etkisiz hale getiren polis ekipleri tarafından vurularak öldürüldü.
Telefonda IŞİD'A bağlılık videosu bulundu
Soruşturma kapsamında saldırganın cep telefonunda İslamcı içerikli bir bağlılık videosu bulunduğu açıklandı.
Federal Başsavcılık sözcüsünün, ZDF'ye yaptığı açıklamada, "Maskeli bir kişinin, büyük olasılıkla şüphelinin kendisinin, IŞİD'a bağlılık yemini ettiği görülüyor" dedi.
Der Spiegel'e göre videoda konuşan kişi Arapça konuşuyor. Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt de videonun ve başka dijital materyallerin ele geçirildiğini doğruladı.
Önleme çalışmaları gündemde
Saldırının ardından siyasi tartışmalarda radikalleşmenin nasıl önlenebileceği öne çıktı. Federal Aile Bakanı Karin Prien, eyaletlere radikalleşmeyle mücadele programları için ek kaynak ayrılabileceğini açıkladı.
Bakan, "Demokratie leben!" destek programında bu amaç için daha önce planlanmayan 5 milyon Euro tutarındaki kaynağın kullanılabileceğini belirterek, "Bu tutarın bu alanda değerlendirilmesini rahatlıkla düşünebilirim" ifadelerini kullandı.
Prien ayrıca, "Benim için bu sarsıcı saldırı, 'Demokratie leben!' programının aşırıcılıkla mücadele yaklaşımını gözden geçirmek ve radikalleşmeden uzaklaştırma konusunu merkeze almak için bir neden oluşturuyor" dedi. Bakan, bu konuda eyalet yönetimleri, çeşitli kuruluşlar ve Müslüman topluluklarla görüşmeler yapmayı planladığını da aktardı.
Radikalleşmeden uzaklaştırma programlarının özellikle gençlerin yoğun danışmanlık desteğiyle aşırı görüşlerden vazgeçmesini hedeflediğini belirten Prien, bilimsel çalışmaların bu programların başarılı olabileceğini gösterdiğini söyledi. Ancak bunun için ilgili kişilerin sürece açık olması gerektiğini vurgulayan Bakan, "Gençler bu saldırganda olduğu gibi bu kadar güçlü biçimde radikalleşmişse, radikalleşmeden uzaklaştırma programı muhtemelen doğru yöntem değildir. Bu durumda daha çok ceza adaleti, gözetim ve koruma önlemleri öne çıkar" değerlendirmesinde bulundu.
Okullarda İslam dersi önerisi
Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner ise radikalleşmenin önlenmesi için okullarda İslam derslerinin verilmesini gündeme getirdi.
Wegner, "Radikal dini çevreler nedeniyle gençlerin sözde arka sokak camilerinde radikalleştiği örneklerle karşılaşıyoruz" dedi. Devlet okullarındaki din derslerinin gençleri bu tür etkilerden koruyabileceğini belirten Wegner, İslam derslerinin de devlet denetimi altında okullarda verilmesi gerektiğini ifade etti.
Berlin SPD Milletvekili Hakan Demir de önleyici çalışmaların güçlendirilmesini savundu. Demir, "Terörün nedenlerine odaklanmalı, gerekli görülen alanlarda güvenlik makamlarının yetkilerini artırmalı ve özellikle siyasi eğitim olmak üzere önleyici çalışmaları azaltmak yerine güçlendirmeliyiz" dedi. Demir ayrıca, Almanya'da İslamcı radikalleşmeye olduğu kadar diğer tüm radikalleşme türlerine de karşı çıkılması gerektiğini söyledi.
Saksonya-Anhalt Eyalet Başbakanı Sven Schulze'nin tehlikeli görülen kişilerin çifte vatandaşlık hakkını kaybetmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Demir, bu tartışmanın Alman vatandaşı ve göç geçmişi bulunan bir İslamcının saldırısından sonra gündeme gelmesini şaşırtıcı bulduğunu belirtti.
Demir, "SPD ile çifte vatandaşlık konusunda bir reform yapılmayacak. İnsanların birden fazla ülkeyle bağı varsa birden fazla vatandaşlığa sahip olabilmeleri doğrudur" ifadelerini kullandı.