Berlin arayışta: Almanya’da İslamcılar ve ülkücülerin etrafındaki çember daralıyor

Berlin arayışta: Almanya’da İslamcılar ve ülkücülerin etrafındaki çember daralıyor

Berlin’de arayış var. Fransa ve Avusturya’daki kanlı İslamcı saldırıların ışığında değerlendirmeler yapan Yeşiller eski Başkanı Cem Özdemir hükümet partileriyle görüştüklerini söyledi. Ülkücüler ve İslamcıların yakın takibi isteniyor.

İslamcı saldırılara sahne olan Fransa ve Avusturya’dan ilginç “korunma” sinyalleri gelirken, Federal Almanya’nın da ülkedeki selefi çevreleri ve “ülkücü” hareketi yasaklamak veya yakın takibe almak üzere harekete geçtiği gözlendi. Sol Parti’nin çağrıları sonrasında İlk somut adımları Yeşiller Partisi attı ve bir “önlem planı” hazırladı. 

Dresden, Paris, ve Viyana’daki kanlı saldırıları değerlendiren Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, olayların ciddi biçimde ele alınması için çağrıda bulunrurken, tehlikeli İslamcıların yakın takibe  alınmasını, gerekiyorsa personel takviyesi yapılmasını, bunun için bir plan hazırladıklarını bildirdi. DPA’nın haberine göre, Yeşiller, hazırladıkları ve önümüzdeki hafta Meclis Grubu aracılığıyla kamuoyuna sunacakları önlem planında, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’den, Selefi derneklerin yasaklanmasını ve bu çevrelerin parasal akımlarının yakından izlenmesini istedi.

Ancak Alman hükümetinin Bavyeralı küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik CSU’dan yapılan bir açıklamada, Yeşiller’in kendi kendileriyle çelişkiye düştükleri savunuldu. Yeşiller’in tehlikeli İslamcıların sınırdışı edilmesini engellediğine dikkat çeken CSU yöneticilerinden Stefan Müller, “Yeşiller bu engellemeye son vermeli ki, Kafkasya ve Kuzey Afrikalı tehlikeli İslamcılar sınırdışı edilebilsin” görüşünü dile getirdi. 

Bu arada Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg AB içinde tehlikeli İslamcıların saptanması ve takibi için işbirliğinin yoğunlaştırılmasını istedi. Teröristlerin kendi aralarında çok iyi bağlantı kurduğuna dikkat çeken Schallenberg, “Biz daha sıkı bir bağlantı içinde olmalıyız” dedi. 

CEM ÖZDEMİR’İN TALEBİ 

Öte yandan Yeşiller milletvekili ve partinin eski eşbaşkanlarından Cem Özdemir, Federal Almanya’da “Bozkurtların” yasaklanmasını öngören ortak bir girişim için koalisyon partileriyle görüşmelere başladıklarını açıkladı. DW Türkçe’nin haberinde, Cem Özdemir’in Die Welt gazetesinin sorularını yanıtladığına dikkat çekildi. “Ultra milliyetçi Türklerle” ilgili sert belirlemelerde bulunan Özdemir “Bozkurtlar dünyanın her yerinde kendi kötülüklerini yayan ve Avrupa’da sürekli hep şiddet olaylarıyla gündeme gelen militan aşırı sağcılardır” diye konuştu. 

“Anayasayı Koruma Teşkilatı Bozkurtların en büyük çatı örgütünün, 170 dernek ve 7 bin üyesi olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) olduğunu varsayıyor” diyen Cem Özdemir, bazı kaynaklara göre bu hareketin Almanya’daki varlığının 20 bin kişi kadar olduğunu söyledi. Özdemir “Bozkurtlar Almanya’daki en büyük aşırı sağcı örgütlenme olabilir” diye konuştu.

AKP ile bu grup arasında yakın “ideolojik bağ” olduğunu belirten Cem Özdemir, AKP’li siyasetçilerin seçim mitinglerinde bozkurt işareti yaptıklarını hatırlatarak, “Bozkurtların organize suç ve mafya gruplarıyla bağlantıları olduğu halde, bunu yapıyorlar” diye konuştu.

SOL PARTİ DE YASAK İSTEDİ 

Almanya’da hafta içinde de Sol Parti ADÜTDF’nin yasaklanmasını istemişti. ADÜTDF’nin Almanya’daki “en büyük aşırı sağcı, anayasa düşmanı örgütlerden biri” olduğunu savunan Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen oluşumun “Kürtlere, Ermenilere, Alevilere, Yunanlara ve Yahudilere karşı tahriklerle Almanya’da kutuplaşmaya ve parçalanmaya hizmet ettiğini” ileri sürmüştü. 

+49-BERLİN

FOTO: Kay Nietfeld/DPA; A.A. 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum