Bavyera’daki ilkokullardan kötü haber!

Bavyera’daki ilkokullardan kötü haber!

Personel eksikliği ve mali problemler nedeniyle, Bavyera eyalet şehirleri, ilkokul çocukları için tam gün bakım hakkını yerine getirmekte zorlanıyor.

Dört belediye çatı örgütü Salı günü yaptıkları bir bildiride: “Belediyeler kendilerini, mevcut çerçeve koşulları altında 2026 yılı itibarı ile ilkokul çocukları için tam gün bakım hakkını uygulayacak konumda görmüyor. Bavyera gündüz çocuk bakımında dramatik bir yetersizlik içinde” dedi.

Merkez birlikleri, hazırladıkları bildiride ayrıca şunlar yazıyordu:  "Belediyelerin, artan durumu kontrol altına almak için acilen desteğe ihtiyacı var." Bertelsmann Vakfı'nın Temmuz ayı başında sunduğu uzman raporu, en kötü durumda, 2030 yılına kadar Bavyera'da kreş ve ilkokul çocuklarının bakımı için yaklaşık 67.000 uzman açığı olabileceğini varsayıyor. Belediyeler üzerinde yapılan bir anket, yalnızca ciddi bir kalifiye işçi sıkıntısı olduğunu doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda yatırımların önemli ölçüde yetersiz fonlandığını da ortaya çıkardı.

Alman Gençlik Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, 2030 yılına kadar Bavyera'da 108.000 ila 136.000 arasında ek yerin oluşturulması gerektiğini varsayıyor. Dernekler şu uyarıda bulundu: “İşletme maliyetlerindeki büyük artışlar, tesislerin daha fazla kapanması korkusunu da beraberinde getiriyor.”

İlkokul çocukları için tam gün desteğin yasal hakkı, 2021'den bu yana Tam Gün Destek Yasasında yer almaktadır. Tam gün desteği ders saatleri dâhil olmak üzere haftada 40 saatten oluşmaktadır ve 1. sınıftan 4. sınıfa kadar olan öğrenciler için geçerlidir. 2026/2027 öğretim yılından itibaren 1. sınıftaki öğrencilere ve 2029/2030'dan itibaren tüm ilkokul sınıflarına uygulanacaktır.

Gençlik enstitüsünün araştırmasına göre, ailelerin yüzde 54'ünün bu desteğe acil ihtiyacı var. Bu özellikle kadınların mesleki fırsatları açısından çok önemlidir.

Durumu kurtarmak için, merkezi birlikler, Bavyera Özgür Devleti ve federal hükümetin gereksinimlerinde ve mali taahhütlerinde gözle görülür basitleştirmelerden oluşması gereken pratik çözümler öneriyorlar. Bunlar, örneğin personelin görevlendirilmesi, vasıflı işçilerin tanınması veya alan paylaşımı yoluyla kapasitelerin yaratılması gibi pragmatik çözümleri içeriyor. Ayrıca mali desteğin de artırılması gerekiyor.

Kreşlerdeki çalışan sayısı son on yılda yaklaşık yüzde 73 arttı. Bununla birlikte, aynı zamanda, bakılan çocukların sayısı önemli ölçüde artmıştır. Bu nedenle, daha fazla eğitime ve kalifikasyona destek verilmelidir.

Bavyera Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Ulrike Scharf, "Yeni bir eğitim akademisi kurmak, yerleşik sağlayıcıların mevcut tekliflerini tamamlamak ve dijital teklifleri büyük ölçüde genişletmek istiyoruz" dedi.

Artı49 - Tuğba Ünal                                                                                  Fotoğraf: Taylor Wilcox - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT