Batı Avrupa’da fırtına baskısı: İtalya ve Fransa’da kış yüzünü erken mi gösteriyor?

Batı Avrupa’da fırtına baskısı: İtalya ve Fransa’da kış yüzünü erken mi gösteriyor?

İtalya’nın kuzeyinde şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle 1 kişi hayatını kaybederken, 11 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Fransa’nın güneyinde etkili olan Alex fırtınası da ölüm ve kayıplara, ciddi oranda da maddi hasara yol açtı.

İtalya’nın kuzeyindeki Piyemonte, Valle d’Aosta, Alto-Adige, Friuli Venezia Giulia ve Emilia Romagna bölgelerinde şiddetli yağış ve rüzgâr, hayatı olumsuz etkiledi.  Piyemonte Bölgesel Yönetimince yapılan yazılı açıklamada, bölgede şu ana kadar 11 kişinin kayıp olduğu ve bu kişileri arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Şiddetli yağışın gece de sürmesiyle pek çok yerde sel, heyelan ve su baskınlarının da büyük hasara yol açtığı, bölgede durumun kritik olduğu ifade edildi. Ülkenin kuzeybatısındaki Valle d’Aosta bölgesinde de kurtarma operasyonuna katılan gönüllü bir itfaiye erinin üzerine ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybettiği kaydedildi.

Başbakan Giuseppe Conte de Facebook’tan yaptığı paylaşımda, durumu hükümet olarak sivil savunma ekipleriyle büyük dikkatle takip ettiklerini vurgularken, ölen itfaiye eri için başsağlığı diledi.

Yoğun yağışın etkili olduğu İtalya’nın kanallarıyla ünlü Venedik kentinde de suların yükseleceği tahminlerine karşı alarm verildi. Tarihi kenti, sular altında kalmaktan koruyacak olan ve İtalyanca adı “Modello di Supporto Elettromeccanico” kısa adı “MOSE” olan elektromekanik bariyer projesi, bugün ilk kez devreye alındı.

Venedik kentinin de içinde bulunduğu Venedik Lagünü ile Adriyatik Denizi arasına yerleştirilen bariyerler kaldırılarak, kentte suların yükselmesinin önüne geçildi.

Venedik’in kent merkezindeki ünlü San Marco Meydanı’nda suların yükselme ihtimaline karşılık hazırlık yapılsa da MOSE bariyerlerinin yardımıyla su seviyesinin yükselmediği bildirildi.

Yapımı 5,5 milyar avroyu aşan ve inşası uzun yıllar süren MOSE projesi, ilk kez temmuzda test edilmişti. 

FRANSA’DA FIRTINA

Öte yandan Fransız basınındaki haberlere göre, perşembe gününden beri etkili olan Alex fırtınası, özellikle ülkenin güneydoğusu ile Nice kentinin iç bölgelerinde şiddetli yağış ve sellere neden oldu. Saatteki hızı 186 kilometreye ulaşan rüzgarlara yol açan fırtınada, Finistere bölgesindeki Brest kentinde, bir ağaç dalının üzerine düşmesiyle dengesini kaybederek düşen bir bisikletçi yaşamını yitirdi.

Fransa Meteoroloji İdaresi, 11 bölgede alarm durumu ilan ederken, özellikle Alpes-Maritimes bölgesinde kırmızı alarm durumuna geçildi. Bölge yetkilileri, halktan, gerekmedikçe evlerinden çıkmamalarını ve araçlarını kullanmamalarını istedi.

En az 11 kişinin kaybolduğu fırtına nedeniyle 60 binden fazla eve elektrik verilemiyor. Ciddi maddi hasara yol açtığı belirtilen fırtınada, sel suları bir köprüyü yıkarken, Alpes-Maritimes bölgesinde tüm tren seferleri iptal edildi. Nice Havaalanı yönetimi, yolculara havalimanına gelmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Metrekareye düşen yağış miktarı, yer yer 450 milimetreye ulaşırken şiddetli yağmurların yarın geceye kadar devam etmesi bekleniyor.

+49 – ROMA / PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT