Başörtüsü, haç ve kippa yasaklandı

Başörtüsü, haç ve kippa yasaklandı

İsviçre'nin Cenevre Kantonu'nda kamu çalışanlarına görev sırasında haç, başörtüsü veya kippa giymelerini yasaklandı.

CENEVRE - İsviçre'nin Cenevre Kantonu'nda Laiklik Yasası olarak adlandırılan ve kamu çalışanlarına görev sırasında dini sembol taşıma yasağı getiren yasa referandumla kabul edildi. Pazar günü tartışmalı laiklik yasasının kabul edilmesiyle birlikte kantonda kamu kurumlarında çalışanlarına dini sembolleri yasaklanması Müslümanları harekete geçirdi. 

Yeşiller Partisi Meyrin Parlamentosu Üyesi Sabine Tiguemounine, Cenevre'de halk oylamasına sunulan kamu kurumlarında çalışanların dini sembolleri kullanmaları giyinmelerini yasaklanmasının İsviçre Anayasası’nı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlal ettiğini belirterek, oylamanın iptali için mahkemeye başvuduklarını söyledi.

Adaletin tecelli edeceğine inandığını söyleyen başörtülü Milletvekili Sabine Tiguemounine, Cenevre Kantonu'nda alınan ve hukuki bir zemini olmayan bu kararın diğer kantonlarda emsal kabul edilerek uygulanmaması için ihtiyati tedbir aldırmak istediklerini söyledi. 

Cenevre Ahl-el-Bayt İslam ve Kültür Derneği Başkanı Vahid Khoshideh, yasanın temel haklara karşı bir saldırı olduğunu, ayrıca devletin seçmenlerin tercihlerine müdahale ettiğini savundu.

Vahid Khoshideh, "Bir yandan kadın eşitliğinden, özgürlüğünden bahsedenler aynı zamanda devlet kamu idaresinde bir iş yapmasını önleyerek kadınları eve hapsetmek istiyor" diyerek tepki gösterdi. 

Halk oylamasına sunulan laiklik yasası, kamu kurumlarında çalışanların haç, başörtüsü veya kippa giymelerini yasaklıyor. 

HABERE YORUM KAT